Polakker og danskere til abort-demonstrationer i fire byer

Rådhuspladsen i København var halvt fyldt op, da polakker og danskere søndag eftermiddag protesterede over den nye abort-afgørelse i den polske forfatningsdomstol. Det skønnes at mellem 1.500 og 2.000 deltog i demonstrationen i København. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KØBENHAVN: Der var skarpe taler, banner med skældsord, nationalsang og kædedans, da der søndag var abort-demonstrationer i fire danske byer.

LÆS  Polens forfatningsdomstol: Polsk lov over EU

I København, Odense, Aarhus og Aalborg har der søndag eftermiddag været demonstrationer til fordel for polske kvinder – og mænd. Det er en afgørelse i forfatningsdomstolen torsdag for over en uge siden, der har fået demonstranter på gaderne. Afgørelsen betyder, at abort i praksis er blevet forbudt.

Tusinder i København

I København var Rådhuspladsen halvt fyldt med mennesker, og det skønnes at mellem 1.500 og 2.000 herboende polakker og danskere deltog i demonstrationen i det gode vejr. I Aalborg var det derimod regnvejr, men der var alligevel flere hundrede polakker og danskere der deltog i demonstrationen, og i et optog gennem byen efterfølgende. I Odense var vejret bedre, og her havde flere hundrede også deltaget i løjerne, der fortsatte gennem H. C. Andersens byens gader.

Direkte fra Warszawa

– Det varmer at se så mange her i Danmark støtte op om vores kamp, tak skal I have, tak for deltagelsen, sagde Katarzyna Amdt fra de polske kvinders protestorganisation i Warszawa på Rådhuspladsen i København.

Også danskere fik ordet i København. Blandt andet medlem af Europa-Parlamentet for De Radikale, Karen Melchior. Hun sagde:

– Jeg er tidligere diplomat. Men vi har ikke længere tid til diplomati og høflighed. De sidste fem år har den polske regering opgivet de værdier, der forener Europa: Retsregler. Lige rettigheder.Første skridt for lighed er retten til at bestemme over vores egne kroppe. Kvinders kroppe er ikke levende kister. Retten til abort bør ikke være en politisk kamp. Men den polske regering har gjort det til en ideologisk slagmark.

Den polske regerings ideologi fjerner rettigheder fra folk. Oprettelse af LGBTI-fri zoner. Det er en ideologi. Fjerner en kvinde hendes rettigheder over egen krop. Det er en ideologi. Retten til at bestemme over vores egne kroppe. Bør beskyttes over hele Europa. Hele Europa skal stå i solidaritet med polske kvinder. Vi står her i dag, fordi vi ved, at vi kan gøre en forskel.

Vi står her i dag – fordi vi ved, at Danmark ikke er en del af et frit Europa – før hele Europa er frit, sagde det danske medlem af Europa-Parlamentet Karen Melchior.

LÆS  Polen får nye milliarder fra EU med betingelser
LÆS  Europa-Kommissionen sender Polen til EU-domstolen

Blandt talerne var også repræsentanter for Amnesty International, Sex og Samfund, Globalt Fokus, RSC og de sorte kvinders komite i Danmark.

Mediernes opmærksomhed

TV-2 i samtale med en af initiativtagerne i København, Sebastian Peczek. Han kommer fra Lodz og har boet i Danmark i fem år. Han var også med til at arrangere demonstrationen sidste søndag. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

Demonstrationer er blevet dækket af de landsdækkende nyhedsmedier, og såvel TV-2 som Danmarks Radio har søndag eftermiddag og aften vist tv-indslag og interviews fra demonstrationerne i Odense og København. Der har forud for dagens demonstrationer, været rejst kritik af danske medier, for ikke at have fulgt abort-protesterne og den politiske situation i Polen. Men med dagens dækning af demonstrationerne i de to store danske public service-tv-stationer, skulle der været rettet op på det forhold.

Kædedans og nationalsang

Der blev danset kædedans på Rådhuspladsen i København under dagens demonstration. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

SE KÆDEDANS FRA RÅDHUSPLADSEN (Facebook)

Da alvorsordene var sagt på Rådhuspladsen, kom der taktfast tilråb om at PiS-regeringen skulle forsvinde. Make peace – not PiS, stod der på flere af skiltene. Og der blev brugt ord på dansk og polsk, som polennu.dk vil undlade at referere. Men det var tydeligt efter slagordene at dømme, at polakkerne har fået nok af PiS-regeringen og Jaroslaw Kaczynski.

Herefter blev den polske nationalsang sunget så det rungede på Rådhuspladsen, og i et stort festligt antrit dansede mange af de fremmødte kædedanse rundt på Rådhuspladsen til traditionel polsk musik.

Konsulatet i Aarhus

Polakker og danskere gennem gågaden i Aarhus i protest mod den polske abortlovgivning. Foto: Marzena Maria Sørensen.

I Aarhus var demonstranterne forsamlet foran den katolske Vor Frue Kirke i Ryesgade/gågaden i centrum af Aarhus. Her skønnes det at et par hundrede deltog. Efter protesten foran den katolske kirke, gik demonstranterne gennem byen og ned til det polske konsulat, der ligger hos et af byens førende advokatkontorer i den nye Aarhus Ø bydel på havnen.

Demonstranter foran det polske konsulat i Aarhus. Foto: Marzena Maria Sørensen.

Demonstrationerne i Aalborg, Aarhus, Odense og København er alle et initiativ fra herboende polakker, til støtte for deres landsmænd og kvinder i Polen. Det er ikke store organisationer, eller den polske opposition, der står bag arrangementerne.

LÆS  Danske håndboldfans fik mere end en sejr med hjem
LÆS  Udstilling af børnetegninger fra Anden Verdenskrig

Afgørende mandag

Forfatningsdomstolens afgørelse er ikke gældende, før den polske statsminister har offentliggjort dommen. Gør han ikke det, seneste i morgen mandag, så er forfatningsdomstolens afgørelse ikke gældende.

Statsministeren har dog udtrykt sin støtte til dommen, men presset på ham er stort efter de overvældende protester – ikke bare i Polen, men over hele verden.

Oppositionen har opfordret ham til at lade være med at offentliggøre afgørelsen. Undlader han at offentliggøre dommen, vil han få store problemer med såvel partiformand og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski og den polske justitsminister, der står bag dommen i forfatningsdomstolen. Men gør han det alligevel, så kan det lægge en dæmper på de omfattende protester. polennu.dk følger udviklingen.

Abortdemonstration på Rådhuspladsen i København. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
Solidarity with Polish Women Strajk Kobiet Copenhagen 01 11 2020

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.