kod_4_juni_2016

Polakker i tusindvis var på gaderne i protest mod regeringens anti-demokratiske ændringer. Deltagerantallet er uvist, og det er der også gået storpolitik i. Vi tilbyder hermed vore læsere selv at opgøre det korrekte deltagerantal. Foto: KOD.


WARSZAWA: Lørdag var polakker på gaderne i tusindvis i protest mod regeringen og for demokrati på vigtig årsdag i Polen.


Lørdag var det årsdagen for de første delvist frie valg i Polen i 1989. Dagen blev dagen brugt af tusindvis af polakker til at protestere mod landets demokratiske tilstand. Kritikerne har fået vind i sejlene, efter at EU Kommissionen kom med en hård formel kritik af Polens demokratiske tilstand lige nu.

Frihed ikke en selvfølge

– For dem der er født efter den 4. juni 1989 er frihed lige så naturligt som den luft vi indånder, sagde lederen af demokratibevægelsen KOD, Mateusz Kijowski.

– Vi tager demokratiet for givet, men det er truet, sagde KOD lederen til demonstranterne i Warszawa.

– Vi er kommet her i dag for at vise, at frihed er vigtig for os alle, sagde Kijowski.

Flere byer

Der var polakker i tusindevis på gaderne i mere end 30 polske byer ligesom polakker demonstrerede rundt omkring i verden for mere demokrati i Polen.

I tusindvis, men..

Det er ikke muligt, at komme med et troværdigt bud på deltagerantallet ved demonstrationerne, da der også er gået politik i det. I Warszawa oplyser politiet, som kontrolleres af regeringen at 10.000 demonstranter mødte op. Bystyret i Warszawa oplyser derimod at tallet er over 50.000 – og arrangøren mener selv tallet er endnu større.

Troværdig kilde

I København var lidt under 30 personer mødt op foran Polens Ambassade i Hellerup til KOD demonstrationen i Danmark, oplyser arrangøren.

Præsidenter med

De tidligere præsidenter Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski og Bronislaw Komorowski har tidligere protesteret samlet mod den demokratiske udvikling i Polen, og ved lørdagens demonstration var , Aleksander Kwasniewski og Bronislaw Komorowski begge på talerlisterne.

Polen har fået to ugers frist til at svare på kritikken fra EU.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Leder 4. juni 2014