Polakker på niendepladsen i antal døde af alkoholmisbrug

Polen dødsfald alkoholmisbrug
Polen indtager en trist niendeplads i Europa, når det gælder antallet af døde på grund af alkoholmisbrug, viser en ny opgørelse. Danmark er på 6. pladsen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen indtager en 9. plads i Europa, når det gælder antallet af dødsfald på grund af alkoholmisbrug. I Danmark ser det værre ud.

LÆS  Rekord i selvmordsforsøg blandt børn og unge

Polen er på niendepladsen i Europa, når det gælder antallet af dødsfald forårsaget af alkoholmisbrug. Det viser en analyse fra Institute of Health Metrics and Assessment (IHME), der er et uafhængigt internationalt center for sundhedsforskning ved University of Washington.

Top ti i Europa

Hviderusland 21,3
Rusland 14,6
Ukraine 13,2
Estland 12,2
Letland 10,8
Danmark 8,7
Litauen 8,4
Moldova 8,4
Polen 8,2
Finland 6,6

(Dødelighed pr. 100.000 indbyggere)

Længere nede på listen er Norge med 3 dødsfald, Tyskland 2,5 og Sverige med 2,2 dødsfald pr. 100.000 indbyggere.

Usikre tal

Professor Agnieszka Szuster-Ciesielska fra UMCS i Lublin, siger at opgørelse kun kan bruges til at påpege tendenser af to grunde. Der er forskel på metoderne til optælling i de enkelte lande, og det kan også være svært at fastslå om en dødsårsag skyldes alkoholmisbrug eller anden sygdom.

Laveste tal er i Sydeuropa, hvor antallet af dødsfald pr. 100.000 indbyggere er markant lavere:

Slovenien 5,9
Makedonien 0,9
Albanien 0,5
Spanien 0,6
Grækenland 0,3
Italien 0,3

En ud af fem alkoholmisbrugere dør som følge af sygdomme i fordøjelsessystemet (21 %) og næsten det samme antal (19 %) af hjerte-kar-sygdomme. De resterende 36 pct. er ofre for infektionssygdomme, kræft, psykiske lidelser og andre helbredsproblemer forårsaget af alkoholforbrug.

Blandt de mest almindelige sygdomme forbundet med alkoholmisbrug er blandt andet; skrumpelever, mundkræft, tuberkulose, epilepsi og tyktarmskræft. Ifølge FN-verdenssundhedsorganisationen WHO dør 3 millioner mennesker i verden hvert år af alkohol. 75 procent af dødsfaldene rammer mænd.

Alkoholforbrug

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO og Verdensbanken opgørelser over alverdens alkoholforbrug, er Polen på 8. pladsen med et gennemsnitligt årligt forbrug pr. polak på 11,71 liter.

Støt polennu.dk – engangsbeløb

DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00

 

LÆS  Polske læger i protest over recept-begrænsninger

LÆS  Polen vil forbyde energidrikke til unge under 18 år