Polakker systematisk henrettet da Danmark blev besat

Drama før henrettelse, da officeren opdager hvad der skal ske. Den polske filmskaber Andrzej Wajda mistede selv sin far i Katyn-udrensninger. Det fik ham til at lave en film om tragedien. PR-foto fra filmen Katyn.

KØBENHAVN: Mens tyske tropper indtog Danmark i dag for 80 år side, så var den Røde Hær begyndt at henrette mere end 20.000 højtstående polakker ved nakkeskud. Russerne gav tyskerne skylden, og først i 1990 erkendte Moskva at de stod bag.


Den 5. marts 1940 gav Sovjetunionens diktator Josef Stalin ordre til at henrette mere end 20.000 højtstående polakker. I ly af den tyske invasion af Danmark og Norge, gennemførte russerne – som fra 1939 til 1941 var på tyskernes side – massehenrettelser af polske topfolk i disse dage for 80 år siden.

Rusland og Tyskland delte Polen

Det var en del af aftalen mellem Josef Stalin og Adolf Hitler, at Polen og skulle slettes fra verdenskortet igen, og de to diktatorer skulle derefter dele Polen mellem sig. Russerne stod bag henrettelserne, men benægtede deres skyld helt frem til 1990. Herefter fik Polen udleveret beviserne og dødslisterne, af den sidste Sovjetiske leder og den nye russiske leder, da kommunismen kollapsede.

Den 3. april 1940 blev de første polakker ført til nogle skovområder, hvor de blev henrettet ved nakkeskud – en ad gange – af Stalins udsendte. Arbejdet fortsatte i flere uger indtil alle de udvalgte polakker havde mistet livet.

Henrettelserne. Fra Andrzej Wajda filmen: Katyn (2007)

Indfanget året før

Den 1. september 1939 angreb Tyskland Polen fra øst, og den 17. september gjorde Rusland det samme fra øst. Mange polakker troede, at russerne kom dem til forsvar, men sådan var det ikke. 22.436 højtstående polakker, cirka 15.500 af dem var officerer i den polske hær, blev indfanget af NKVD, en specialenhed under den sovjetiske Røde Hær, og anbragt i tre lejre i Rusland og Hviderusland. Ingen af dem havde mistanke om, hvad der ventede dem. I lejrene blev de behandlet nogenlunde, og russerne forsøgte flittige at hverve polakkerne til russiske formål. Det skønnes at under 50 af de cirka 22.500 polakker tog imod russernes tilbud. Hverken familier, den polske hær – der var i opløsning – eller andre, vidste hvor de mange polakker var blevet af. Og Stalin nægtede ethvert kendskab.

Eksilleder dræbt

Den daværende polske eksilleder i London, Wladislaw Sikorksi krævede svar på hvor den polske elite var henne, og gentagne gange beskyldte han med god grund Stalin for at stå bag, men den russiske leder afviste beskyldninger, og mente at de polske officerer nok var flygtet til Kina. Kort tid efter omkom den polske eksilleder under mystiske omstændigheder ved Gibraltar.

Finder massegrave i Katyn-skovene

Da Tyskland senere brød aftalen med Rusland og angreb landet, var de i april 1943 kommet til Katyn ved Smolensk i Rusland. Her fandt de massegrave med 4.000 lig af polske soldater i uniformer. Alle dræbt ved nakkeskud, og selv om tyskerne stod bag mange forbrydelser under Anden Verdenskrig, så ville de bevise deres uskyld i denne sag.

Vidste besked

I London og Washington havde man underretninger om at det var den allierede Stalin, der stod bag mordene. Både den britiske premierminister Winston Churchill og den amerikanske præsident Roosevelt, kendte begge sandheden men lod som ingenting, og de indrømmede aldrig selv deres kendskab til sagen.

International undersøgelse

For at tyskerne kunne bevise deres uskyld, blev der tilkaldt en international kommission med 12 videnskabsmænd, der skulle fastslå om dødstidspunktet var i 1940. På det tidspunkt var området ved Smolensk russisk – eller om det var senere, hvor tyskerne havde besat området. Svaret fra videnskabsmændene var klart: Det var i 1940 – og tyskerne fik derfor beviser for, at det var den Røde Hær og Stalin der stod bag. En af videnskabsmændene var dansker. Det var lægen Helge Tramsen, han var dansk efterretningsofficer i flåden og retsmediciner.

Den danske retsmediciner og spion Helge Tramsen (tv. med pibe i munden) tog et kranium med hjem fra Katyn, hvori han gemte tegninger over tyske våbenfabrikker, som han fik i Berlin hvor videnskabsfolkene havde en overnatning ud og hjem fra Rusland.

Klapjagt på videnskabsmænd

Men russerne nægtede fortsat, og der blev sat en NKVD og KGB klapjagt ind på gøre de 12 videnskabsmænd tavse. Flere af videnskabsmændene ændrede forklaring få år senere, alle blev forfulgt og nogle døde under mystiske omstændigheder. Danske Helge Tramsen blev forfulgt af KGB frem til sin død i 1979.

De 12 medlemmer af den internationale kommission, der skulle fastlægge hvem der stod bag mordene på de mere end 22.000 polakker. Danskeren Helge Tramsen er nummer seks på billedet fra venstre.

Nurnberg-processen

Da de ansvarlige for Anden Verdenskrigs forbrydelser skulle stilles for retten i Nurnberg-processen var Katyn-sagen også med fra begyndelsen. Rusland anklagede fortsat Tyskland for at stå bag, men beviserne mod Stalin var så stærke, at Katyn-sagen blev fejet af bordet under det retslige efterspil for Anden Verdenskrig. Og ingen ønskede formentlig at starte en ny konflikt efter seks års krig i Europa.

Forbudt at tale om

Det viste sig siden, at en stor del af den polske elite, militære topfolk, professorer, læger, journalister, forretningsfolk og andre der kunne genopbygge Polen efter krigen var blevet henrettet – cirka 22.500 i alt. Ikke kun de 4.000 man havde fundet i Katyn-skovene. De resterende er blevet fundet flere steder i Rusland og Hviderusland.

De myrdedes efterladte blev deporteret til andre lande i øst, svorede tavshed, mistede livet – eller på anden måde sat ud i spillet, så de ikke kunne ribbe op i den gamle historie, der er med til at understrege Ruslands rolle under Anden Verdenskrig (1939-1945), eller Fædrelandskrigen (1941-1945) som russerne kalder perioden for at skjule partnerskabet med Adolf Hitler (1939-1941).

Frem til 1990

Benægtelsen fra Moskva fortsatte helt frem til 1990, hvor den sovjetiske leder Michel Gorbatjov endelig indrømmede, at det var Rusland der stod bag. Den senere russiske præsident Boris Jeltsin gav Polen de første dokumenter om Katyn til Lech Walesa i 1992. Der graves stadig i Katyn-sagen, da 4.000 lig fortsat mangler, men trods løfter fra Putins Rusland, mangler der fortsat mange informationer, for at kunne fastslå hvad der præcist skete med de cirka 22.500 polakker i 1940.

LÆS MERE: Jyllands-Posten: Rusland lover at frigive dokumenter

Dansk avis: Tyskland stod bag

Til trods for at Rusland har påtaget sig ansvaret fra Katyn-massakren, så har et dansk dagblad så sent som i 2009 fastslået, at det var Hitler-tyskland og ikke Stalins Sovjetunionen, der havde slået de mange polakker ihjel. Det er af samme grund, at skiftende polske regeringer har gjort meget ud af, at fortælle om de lidelser, som var en hemmelighed i 50 år.

LÆS MERE: Arbejderen: Fra Rigsdagsbrand til Katyn massakre

Katyn-sagen, som den betegnes selv om kun en del af ligene blev fundet i Katyn-skovene, har siden været et åbent sår mellem Polen og Rusland, og en vigtig sag for polakkerne i rækken af de mange ufortalte historier om Anden Verdenskrig, og polakkernes lidelser under overherredømmet fra Moskva fra krigens begyndelse og helt frem til 1989.