Kun_få_polakker_holder_frokostpause_Iben_Molgaard_Madsen_1

Polakkerne kan glæde sig over en lang weekend. I dag er det Hellig Tre Konger, som igen er blevet nationale helligdag i Polen. Foto: Iben Molgaard Madsen.


WARSZAWA: I dag holder polakkerne fri. Den 6, januar er Hellig Tre Konger, og for anden gang siden 1960 er dagen en fridag i Polen.


Hellig Tre Konger, den 6. januar, var indtil 1960 helligdag og fridag i Polen. Dagen er en af de ældste og en af de vigtigste helligdage i den romersk-katolske kirke, og nu også national helligdag i Polen.

Det er den 12. dag efter Jesu fødsel, og dagen hvor tre visemænd kom til Jerusalem for at hylde ham.

Kridt med hjem

Dagen markeres i de polske kirker, og i de fleste polske byer er der i dag optog, og andre events. I Polen er der også tradition for, at kirkegængere tager et stykke kridt med hjem fra kirken, og skriver datoen på sit eget hus.

Droppet af kommunister

I 1960 sløjfede det polske kommunistiske regime den religiøse helligdag, og gjorde den til en almindelig arbejdsdag, og sådan har det været frem til 2011.

Sejmens beslutningen om at genindføre dagen som en fridag blev underskrevet af præsidenten i 2010, og i dag kan polakkerne holde fri på dagen for bare anden gang i 50 år.

Ingen ekstra fridag om lørdagen

Parlamentsmedlemmerne har samtidigt besluttet at ændre Arbejdsloven, så helligdage der falder på en lørdag, ikke længere kan godskrives i ferie og fridagsplanerne.

Helligdage i 2011 i Polen

1. januar (lørdag) Nytår
6. januar (torsdag) Hellig Tre Konger
24. april (søndag) Påske
25. april (mandag) Påskedag
1. maj (søndag) Arbejdernes internationale kampdag
3. maj (tirsdag) Grundlovsdag
12. juni (søndag) Pinse
23. juni (torsdag) Corpus Christi
15. august (mandag) Marias Himmelfart
1. november (tirsdag) Helgens dag
11. november (fredag) Den polske frihedsdag
25. december (søndag) 1. juledag
26. december (mandag) 2. juledag