Polakkerne ind i 2012 med optimisme og tilfredshed

  Præsident_Komorowskis_nytårsfoto_2011_Polen_polennu

  Polens præsident, Bronislaw Komorowski, sagde i sin nytårstale, at polakkerne har al mulig grund til at være stolte i 2012. Foto: Præsidentens kontor.


  WARSZAWA: Præsidenten sagde i sin nytårstale, at polakkerne har grund til at være stolte i 2012. Titusinder var på gaderne i flere byer nytårsnat.


  Polakkerne festede nytårsaften i flere byer, og mange mennesker var på gaderne, skriver de polske medier.

  Grund til stolthed

  Polens præsident, Bronislaw Komorowski, sagde i sin nytårstale til polakkerne, at der er grund til at møde 2012 med stolthed.

  Præsident Komorowski sagde i sin nytårstale, der blev sendt på radio og tv lørdag aften, at det var en stor ære for ham, at lede nationen.

  – Når fortiden, helt symbolsk, møder fremtiden, genskabes der billeder af det vi rummer, i vore hjerter og i vore sind, når vi tænker ind i det nye år, sagde præsidenten til sine landsmænd.

  Saligkåring

  Komorowski talte også om sagligkåringen af den polske pave John Paul II, der har været et af årets store højdepunkter for millioner af polakker.

  Præsidenten sagde også, at den stærke polske økonomi har givet Polen høj respekt og status i det internationale samfund.

  – I dag kan vi være stolte af, at vi ud over de traditionelle polske værdier som mod og kærlighed til frihed, nu også er kendt i verden for vores gode arbejde og evne til at organisere, som en del af kilden til vores velstand og vækst, sagde præsidenten.

  Han sluttede sin tale af med at ønske polakkerne fred, kærlighed og lykke i familierne.

  EM 2012 fodbold-fester

  Nytårsaften blev der holdt kæmpe gadefester i flere polske byer.

  I Warszawa, ved Plac Konstytucji, deltog titusinder i en gratis koncert med de polske bands Golec Orchestra, De Mono, Big Cyc og Maryla Rodowicz. Koncertens overordnede tema var fodbold, som optakt til EM 2012 (EURO 2012) i fodbold, der skal spilles i Polen og Ukraine.

  Klokken 24 ved skiftet mellem 2011 og 2012, startede et kæmpe fyrværkeri, og pladsen blev fyldt op af tonerne til popgruppen Queens ’vindermelodi’: We Are The Champions.
  Lignende friluftskoncerter blev gennemført i Lodz, Poznan, Wroclaw, Gdansk, Krakow og flere andre steder.

  Statsminister og fodbold

  Statsminister Donald Tusk ønskede også polakkerne godt nytår, og ønskede alt mulig held og lykke i forbindelse med EM 2012 i fodbold.

  – Det var et år med store ændringer i den globale økonomi, med dramatiske udsving i europæisk og international politik. 2011 har efterladt verdenssamfundet med mange ubesvarede spørgsmål, sagde statsministeren og fortsatte:

  Men i Polen hat vi, gennem hele året, bevist vores styrke med vor unikke økonomi, vor energi og vor robusthed,” sagde han.

  Søger sandhed

  Jaroslaw Kaczynski, der er leder af det største oppositionsparti, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) – svarede, da han blev spurgt om sine forventninger til 2012:

  – Jeg håber, at det bliver året, hvor sandheden vil sejre i Polen.

  – Sandheden i bredeste forstand, og især sandheden om en begivenhed, som for mig, sandsynligvis for resten af mit liv, er den vigtigste, nemlig Smolensk katastrofen, sagde Kaczynski.

  10. april 2010 blev den daværende præsident, Lech Kaczynski, der er tvillingbror til Jaroslaw, dræbt ved en flyulykke ved Smolensk i Rusland.