Polakkerne: Vores indflydelse er steget i Europa

    polakkerne_har_flest_udenlandske_venner_polen_polennu
    De mange sociale reformer, der har givet polakkerne flere penge mellem hænderne, har ikke ført til øget forbrug, som ellers var hensigten, vurdere økonomer. I stedet er priserne på mad og drikke steget markant. Arkivfoto.

    Foto: Jens Mørch. Polakkerne vil helst klare sig selv. Samtidigt er de heller ikke meget for at hjælpe andre, det viser en undersøgelse foretaget af Pew Research Center.


    Mange polakkere mener, at landets politiske indflydelse er steget inden for det seneste årti, viser ny undersøgelse.


    65 procent af de polske respondenter fra undersøgelsen, som er foretaget af Pew Research Center, mener, at ’Polen efter bedste evne burde håndtere landets egne problemer, og at andre lande bør håndtere deres problemer.’

    I denne undersøgelse lå Polen på en fjerde plads over lande med denne holdning – kun overgået af Grækenland (83 procent), Ungarn (77 procent) og Italien (67 procent).

    En femtedel vil hjælpe

    I modsætning til det store polske flertal, så mente kun 21 procent af de adspurgte polakkere, at ’Polen behøvede at hjælpe andre, såfremt de skulle få problemer.’
    Størstedelen af respondenterne mener desuden, at Polens slagkraft på den europæiske scene er styrket inden for de sidste årti, hvor kun 28 procent mener det stik modsatte.

    Frygter flygtningekrisen

    Ud af de i alt 10 adspurgte lande, så er det udelukkende Tyskland og Polen, som mener, at deres indflydelse på den europæiske scene er mere prominent i dag, hvis man sammenligner med det sidste 10 år.

    I undersøgelsen stikker Polen også ud ved, at de meget høj grad frygter flygtningetilstrømningen fra henholdsvis Irak og Syrien. I Polen, Ungarn, Grækenland og Italien er borgerne meget mere bekymrede for flygtninge, end man er i eksempelvis Holland, Tyskland og Sverige.