Polakkernes formuer er større end tyskernes

  Polakker_gemme_penge_under_madrassen_Martin_Bager_1

  Polakkernes store formuer er bundet i mursten, mens polske opsparinger og gæld er langt mindre end i euro-landene. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polakker har større formuer end tyskerne, viser en ny stor og omfattende undersøgelse som Nationalbanken har gennemført.


  Den polske middel-husholdning har en formue på 256.800 polske zloty. Det viser et studie fra Polens Nationalbank, som er det første af sin art.

  Større formuer end tyskerne

  Polske husholdninger har dermed en formue, der er større end husholdninger har i Tyskland, der har en formue svarende 218.000 zloty.

  Formuen bundet i mursten

  Der er stor forskel på værdierne i de polske og tyske husholdninger, og langt det meste af de polske formuer er bundet i boligerne.

  76 procent af polakkerne ejer deres egen bolig, og værdien af boligerne udgør langt størstedelen af de polske formuer.

  Små opsparinger

  Mens polakkerne ejer store værdier i deres boliger, viser studiet fra nationalbanken til gengæld, at de polske opsparinger i penge og på bankkonti er væsentligt lavere end i Tyskland og andre euro-lande.

  Mens middel-opsparingen i Polen er 8.600 zloty, er den i euro-landene på 48.300 zloty.

  Ikke tynget af gæld

  De polske husholdninger er samtidig langt mindre tynget af gæld, end husholdningerne i euro-landene. Hvor halvdelen af de polske husholdninger har en gæld under 10.000 zloty, ligger samme tal i euro-landene på 91.100 zloty.

  Formue ikke det samme som rigdom

  Polens nationalbank gør i rapporten opmærksom på, at formuer ikke er det samme som rigdom. Opgørelsen over de polske husstandes formuer medtager ikke pensionsopsparinger, og den tager heller ikke højde for de velfærdsgoder, som man kan regne med fra staten.

  Der er tværtimod en tendens til, at befolkningerne sikrer sig med større formuer, når de bor i et land med lavere velfærdsydelser, skriver Nationalbanken i sin rapport.

  Ny rapport om to eller tre år

  Nationalbankens rapport er lavet på baggrund af spørgeskemaundersøgelser blandt polske husstande i 2014.

  Det er første gang, at der laves en så gennemgribende rapport om polske husholdningers formuer, men det er meningen, at den skal laves igen hvert andet eller tredje år.