Polanski premiere i Berlin uden instruktøren

  Pierce Brosnan, der er kendt i rollen som James Bond 007, og Ewan McGregor spiller hovedrollerne i Roman Polanskis nye film, Ghost-Writer, der havde premiere på Berlin Filmfestivalen i weekenden. Foto: PR-foto Ghostwriter.


  BERLIN: Roman Polanskis nye film Ghost-Writer blev rost ved premieren. Ren fiktion, men 007-helten Pierce Brosnan spiller en britisk premierminister, der til forveksling minder om Tony Blair.


  Den 76-årige polske filminstruktør Roman Polanski var ikke selv med til premieren på sin nye film: Ghost-Writer på den prestigefyldte festival i Berlin.

  Polanski sidder fortsat i husarrest i en hytte i Schweiz med en fodlænke om anklerne, mens retsvæsenet i USA og Schweiz arbejder videre på en sag fra 1977.

  Til gengæld mødte hele filmholdet med Pierce Brosnan og Ewan McGregor i spidsen, op på den røde løber til premieren i Berlin for at ære den fraværende instruktør.

  Sexsagen

  Pierce Brosnan satte ord på filmholdets følelser om den pludselige arrestation af Roman Polanski sidste år:

  – Jeg blev chokeret og bedrøvet, da Roman Polanski blev anholdt midt under produktionen. – Hvorfor indhenter den gamle sag fra 1977 ham netop nu?

  Pierce Brosnan erkendte, at Polanskis sexsag om overgreb på en mindreårig er kompliceret, men bad om, at man også viser Polanskis kone og børn hensyn, sagde 007-helten til pressemødet i Berlin.

  Politisk thriller

  I filmen spiller Pierce Brosnan en forhenværende britisk premierminister (Tony Blair red.), der måtte flygte til USA, for at slippe for anklager om krigsforbrydelser i Irak ved domstolen i Haag.

  Den tidligere britiske regeringschef hyrer derfor en ghostwriter, spillet af Ewan McGregor, der skal skrive en biografi, som skal give den tidligere premierminister et godt eftermæle.

  En anden ghostwriter har tidligere hjulpet den tidligere britiske premierminister, men han døde inden opgaven var løst.

  Skabt bag tremmer

  Færdiggørelsen af Ghost Writer har været særdeles problematisk, da Roman Polanski blev anholdt midt i færdiggørelsen af filmen. Alle optagelserne var filmet da Roman Polanski blev anholdt, men redigeringen og klipningen er blevet foretaget af Polanski fra sin celle.

  Den berømte polske instruktør fik leveret film og lydklip til fængslet, så han kunne arbejde.

  – Roman Polanski er ansvarlig for hver eneste detalje i filmen. Den er skabt med hans hjerte, sagde Ewan McGregor til Danmarks Radios udsendte i Berlin.

  Dansk islæt

  En del af optagelserne til Ghost-Writer er taget i Danmark, på Rømø, i vadehavet mellem Danmark og Tyskland. En location som den polske instruktør holder meget af.