Polen blandt de største landbrugs-lande i EU

  Landbrugsvarer_i_Polen

  Polens andel af den samlede landbrugsproduktion i EU er stigende, men der er stadig uudnyttet potentiale. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polen er den syvende største producent af landbrugs-varer i Europa og andelen er steget det seneste år. Der er dog stadig et stort uudnyttet potentiale, lyder det fra ekspert.


  Polens andel af den samlede europæiske landbrugsproduktion fortsætter med at vokse. Mens Polen sidste år stod for fire procent af EU’s samlede produktion, er det i dag 5 procent.

  Det viser nye tal fra det EU’s statistikkontor, Eurostat, som blev offentliggjort torsdag.

  Produktiviteten stiger

  Den stigende andel skyldes, at de polske landbrug er blevet markant mere effektive siden 2004, forklarer Jerzy Wilken, som er økonom og forsker på Institut for Landbrugsudvikling i Warszawa.

  – Selvom det polske landbrugs bidrag til BNP har været nogenlunde stabilt omkring 2-3 procent, er andelen af polakker, der er beskæftiget i landbruget, faldet med en tredjedel fra 18 procent i 2004 til knap 12 procent i dag, forklarer han til polennu.dk

  Stadig stort potentiale

  Ikke desto mindre trækker Polen stadig markant op i EU-gennemsnittet på 5,8 procent og ligger milevidt fra lande som Danmark og Holland, der med blot 2 procent beskæftigelse i landbruget har nogle af Europas mest produktive landmænd.

  Derfor er der stadig behov og mulighed for at forbedre produktiviteten lyder det fra Jerzy Wilken.

  Han peger på, at det gennemsnitlige polske landbrug er på blot 10 hektar, hvilket er langt under lande som Danmark og Holland, hvor hver landmand i gennemsnit har 65 hektar jord.

  -Samtidig er op imod halvdelen af de polske landbrug mindre end 5 hektar. Der er masser af potentiale til forbedringer, siger han.

  Fremtiden er lys

  Jerzy Wilken tror på, at det polske landbrug går en lys fremtid i møde.

  – Aldrig før er så mange penge strømmet ind i landbrugssektoren. Selvom EU-støtten er ved at blive nedskaleret, er der politisk konsensus i Polen om at give statsstøtte til forbedringer i landbruget.

  Samtidig peger Jerzy Wilken på, at det polske landbrug eksporterer stadig mere.

  – Siden 2010 er eksporten vokset med op imod 10 procent om året. Selvom det økonomiske udbytte fra eksporten er stagneret efter den russiske embargo [fra august 2014, polennu.dk red.], er de polske landmænd godt i gang med at finde andre markeder. Derfor er jeg optimistisk i forhold til, at det polske landbrug går en lys fremtid i møde.