Polen blev frit for 24 år siden i dag

  Første_frie_valg_i_Polen


  GDANSK: I dag for 24 år siden blev de første frie valg under det kommunistiske Sovjetunionens styre gennemført i Polen, der blev frit.


  Den 4. juni 1989 blev de første frie valg i Polen gennemført. Det var første gang det skete i et land, der var underlagt Sovjetunionen. Valget blev den dominobrik, der den 9. november samme år betød Jerntæppets og Berlin-murens fald.

  Rundbordssamtalerne

  Ni år efter de historiske strejker i Gdansk i 1980 havde repræsentanter for Solidarnosc forhandlet med de kommunistiske myndigheder i Polen ved de såkaldte Rundbordsamtaler – eller Rundbordsforhandlingerne. Møderne resulterede i, at Polen holdt de første frie valg den 4. juni.

  Solidarnosc vandt

  Solidarnosc vandt alle de pladser, som myndighederne havde stillet til rådighed, og der var ingen tvivl om at Solidarnosc repræsentanterne, var valget eneste vinder.

  Larmende tavshed

  At det historiske valg i Polen ikke fik megen omtale i danske medier, hænger formentlig sammen med, at det var samme dag, at en kinesisk student stillede sig op foran en kampvogn på den Himmelske Fredsplads i Kina, i oprør mod styret der. Det var studenter-oprøret i Kina, der løb med den internationale medieopmærksomhed den dag.

  Dagen markeres over alt i Polen, da det gamle styre stadig står i mange polakkers tydelig erindring, 24 år efter.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Solidarnosc.dk