Polen bliver i 2013 vært for klimamødet COP 19

  polen_vært_for_klimakonference

  I 2013 skal FN’s klimakonference, COP 19, holdes i Warszawa. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk


  DOHA: Polen står til at få tildelt værtskabet for klimakonferencen COP 19 til næste år. Klimaaktivister kritiser valget.


  Polen har som det eneste land søgt om at blive vært for klimamødet COP 19, som skal afholdes i 2013.

  Den endelige afgørelse træffes i forbindelse med årets møde om at begrænse klimaændringerne, COP 18, som Qatar arrangerer.

  Klimakonferencen COP 19 vil bliver afholdt i Kulturpaladset i Warszawa og på Det Nationale Stadion, som blev bygget til EM i fodbold i år – EURO 2012.

  I 2008 arrangerede Polen også FNs klimakonference, COP 14. Dengang var Poznan værtsby.

  Et godt valg

  – Polen er et godt valg, siger lederen af FN’s Klimasekretariat, Christiana Figueres, til nyhedsbureauet Reuters.

  – Både her i Qatar og i Polen vil konferencen rette verdens opmærksomhed mod værtslandet og opmuntre landet til at gøre mere.

  Værtslandet bliver engageret

  Christiana Figueres hentyder dermed til den kritik, som allerede er blevet rejst af, at Polen bliver vært på klimamødet.

  – Udsigten til, at Polen skal være vært for den globale klimakonference er meget bekymrende. I en tid, hvor de i høj grad er brug for handling, burde værtslandet være engageret i at beskytte klimaet, siger Jiri Jerabek fra Greenpeace til Reuters.

  Kritik fra Greenpeace

  Kritikerne peger på, at Polens energiforsyning i høj grad er afhængig af kul, og at landet har været EU’s mest fodslæbende i forhold til at begrænse klimaændringerne.

  Et andet synspunkt er, at værtskabet kan bidrage til at bevæge den polske holdning.