Polen er ikke afhængig af energi fra Rusland

  radek_sikorski

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski kræver mere forsvar af NATO’s østlige flanke. Foto: Polens udenrigsminsterium.


  WARSZAWA: Polen kan klare sig, selv om Rusland vælger at lukke for energi-leverancerne til Polen, siger Polens udenrigsminister Radek Sikorski.


  Polen kommer ikke til at løbe tør for energi, selv om Rusland skulle vælge at lukke for olie og gas til Polen, siger udenrigsminister Radek Sikorski kølvandet på den russiske utilfredshed med Polen.

  – Rusland har brug for at sælge sin energi, endnu mere end vi har brug for at købe den, siger Sikorski til CNN.

  Fuld af gas

  – Vi kan købe energi mange steder… fra Norge og Nordafrika, olie kan transporteres.

  Polen har gaslagre nok til et års forbrug, men med bygning af flere gaslager og et nyt transmission-system bliver polakkerne endnu mindre afhængig af den russiske gas og olie, sagde Sikorski til CNN.

  Rusland indførte i sidste uge et importforbud mod polske frugter og grønt, som konsekvens af EU’s sanktioner overfor Polen.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Polakker spiser æbler og drikke cider i protest mod Putin.

  Vigtig handelspartner

  Den polske udenrigsminister erkender samtidig, at Rusland er en vigtig samhandelspartner for Polen, i forhold til det tyske marked, er eksporten til Rusland dobbelt så stor.

  – Så det giver tab til alle. Men vi kan bare ikke se passivt til, da Rusland for første gang siden Anden Verdenskrig indtager en provins i et naboland, siger Radek Sikorski med henvisning til Ruslands besættelse af Krim.

  – Og nu leverer de sofistikerede våben til separatisterne, sagde Sikorski.

  Mere NATO og USA mod Rusland

  Den polske udenrigsminister vil have at den østlige flanke i NATO, grænsen mod Rusland, skal forstærkes.

  -Vi skal have en forsvarsplan, vi vil have flere styrker. Desværre har de russiske handlinger i Ukraine ikke givet anledning til at vi kan føle os mere sikre, men mere usikre.

  Ifølge de seneste rapporter fra Ukraine onsdag, har Rusland fordoblet antallet af soldater ved grænsen til Ukraine, og flere avancerede russiske våben er sendt til området på begge sider af den russisk-ukrainske grænse.