Polen er kommet på Europarådets sorte liste

Europarådet besluttede tirsdag med stemmerne 140 for og 37 imod, at vedtage en resolution om de kritisable forhold i Polen når det gælder demokrati og retsstat. Arkivfoto.

STRASBOURG: Europarådet har sat Polen på en liste over lande, der har problemer med demokratiet og retsstatsprincipperne. På listen er i forvejen ti lande, blandt andet Tyrkiet, Aserbajdsjan og Rusland.


Polen er kommet i dårligt selskab. Europarådet har besluttet at overvåge udviklingen indenfor retsstaten i Polen. Det sker efter flere nye love, der giver politikerne kontrollen over dommere og domstole.

Beslutningen om at begynde overvågningen af Polen, kom efter en ophedet debat tirsdag aften i Europarådets parlamentariske forsamling (PACE). Det polske medlem af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Dominik Tarczyński, hævdede at alt er i orden i Polen. Regeringspartiets repræsentant fremsatte 46 ændringsforslag til resolutionen, der alle blev afvist.

Sort liste

Det kunne han dog ikke overbevise sine kolleger om, og Polen blev stemt ind i det dårlige selskab med stemmerne 140 for, og 37 i mod. På listen er i forvejen ti lande; Albanien, Armenien, Aserbajdsjan, Bosnien-Hercegovina, Georgien, Moldova, Rusland, Serbien, Ukraine og Tyrkiet.

Europarådet er en sammenslutning af 47 europæiske lande, der skal sikre fred og internationalt samarbejde. Rådet er oprettet efter Anden Verdenskrig på centrale principper om at fremme demokrati, menneskerettigheder og retsstaten.

Polens repræsentanter sagde, at landet ikke er forpligtet til at følge Europarådets henstillinger.

SE RESOLUTION
Europarådet: Beslutning om Polen 28/1-2020