Polen får ny tidsfrist til demokrati løsning

    frans_timmermans_eu

    EU Kommissionens næstformand, hollænderen Frans Timmermanns har på vegne af EU forkastet polakkernes forslag til en løsning på de demokratiske problemer i landet. Foto: EU.


    BRUXELLES: EU Kommissionen afviser det polske forslag til en løsning på de demokratiske problemer i Polen, og giver nu en ny frist til polakkerne på tre måneder.


    Polen lever ikke op til EU’s basale spilleregler for en retsstat, og derfor strammer EU-Kommissionen nu skruen over for polakkerne, skriver Ritzau.

    Forslag til ændringer

    Kommissionen giver Polen tre måneder til at sikre forfatningsdomstolens uafhængighed. Med advarslen følger konkrete forslag til ændringer.

    – Trods dialogen med de polske myndigheder siden årets begyndelse mener EU-Kommissionen, at Polen endnu ikke har løst problemerne med retsstatens principper, siger EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans.

    Der er med andre ord tale om en formel anbefaling til løsning af problemet.

    Vigtigt princip

    Timmermans har flere gange været i Warszawa for at finde en løsning i samarbejde med den polske regering.

    – Retsstaten er en af søjlerne i vores union. Det har stor betydning for alle, herunder den enkelte borger, at man beskyttes af loven, og at der er uafhængige domstole, som varetager ens interesser, siger Timmermans.

    Stemmeret i fare

    I yderste konsekvens kan striden føre til sanktioner mod Polen og fratagelse af landets stemmeret i EU’s ministerråd. Det kræver dog i givet fald enstemmig opbakning fra de andre 27 EU-lande.

    Polsk forslag

    Et flertal i det polske parlament er kommet med en nyt forslag til den fastlåste konflikt, men det forslag har EU afvist. Domstolen er fortsat ikke uafhængig af regeringen med det nye forslag, og det er et af de store anklagepunkter.

    Kommissionen anerkender dog, at “visse ændringer går i den rigtige retning”. Men de “grundliggende problemer er uløste”, siger Timmermans ifølge Ritzau.

    International kritik

    Det er ikke kun EU, der langer ud efter den polske ledelse, der tilsyneladende fortsat ikke har forstået alvoren i sagen. Da Barack Obama mødtes med præsident Duda til NATO topmødet, brød han etiketten og kom med kritik af de demokratiske tilstande i landet.

    Dansk kritik

    Også Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har været ude med riven efter polakkerne. Senest da han besøgt sin polske kollega Beata Szydlo i april, og igen da præsident Duda besøgte København i juni.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Løftet pegefinger til Polen fra Lars Løkke