Polen fastholder krav om flere NATO-tropper til landet

  Polens_udenrigs,inister_Radek_Sikorsk

  Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski fastholder sit ønske om NATO-tropper i Polen. Foto: Polens udenrigsministerium.


  WARSZAWA: På trods af modstand fra blandt andet Tyskland, så fastholder den polske regering sit krav om at få 10.000 NATO-soldater udstationeret i Polen.


  Spørgsmålet om at øge NATO’s tilstedeværelse i Polen og i de øvrige baltiske lande, har bragt splittelse mellem NATO-landene de seneste dage, hvor Polen kræver øget tilstedeværelse i landet, mens blandt andre Tyskland, har taget afstand fra det polske ønske.

  Kræver 10.000 NATO-soldater

  Tirsdag sagde Polens udenrigsminisiter Radek Sikorski på et møde i NATO, at han gerne så to brigader svarende til 10.000 NATO-soldater udstationeret i Polen.

  – Vi har været medlem af NATO i 15 år nu, og indtil videre har den eneste permanente militære institution i Polen bestået af et konference center og et træningsområde, sagde Sikorski.

  Ønsker samme sikkerhed

  – Jeg tror, at jeg ikke kun taler på vegne af polske myndigheder men også af en stor del af den polske befolkning, når jeg siger, at jeg ville ønske en større permanent tilstedeværelse på vores territorium for at opfylde, hvad der længe har være vores ønske: at alle NATO-medlemmer skal føle samme grad af sikkerhed, sagde Sikorski ifølge det polske nyhedsbureau PAP.

  Onsdag sagde Sikorski ifølge dagbladet Rzeczpospolita, at han er klar over, at flere NATO-soldater i Polen vil stride imod NATOs aftale med Rusland fra 1990’erne, men at han anser Ruslands handlinger imod Ukraine som en overtrædelse af aftalen.

  Holland og Tyskland imod

  Hollands udenrigsminister Frans Timmerman sagde ifølge den britiske avis Daily Telegraph allerede tirsdag, at NATO ikke ønsker at udstationere tropper op til grænsen med Rusland.

  Onsdag lagde den tyske udenrigsminister Frank Walter Steinmeier også afstand til Polens ønske.

  – Jeg tror ikke, at minister Radek Sikorski mente alvorligt, at det er muligt at udstationere (NATO) delinger i Polen, og slet ikke i det omfang. Jeg er sikker på, at han godt ved, at det ville stride imod de aftaler, der er indgået imellem NATO og Rusland, sagde Steinmeier ifølge Rzeczpospolita.

  Polen fastholder krav

  Torsdag udtalte Polen forsvarsminister Tomasz Siemoniak, at Polen fastholder sit krav om flere NATO-soldater til Polen, og at både han og Sikorski ser kritisk på den tyske udenrigsministers udtalelser.

  Rusland kræver forklaring

  Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov sagde i går, at Rusland forventer en forklaring fra NATO i forhold til en eventuel udstationering af NATO-soldater ved NATO’s østlige grænser. Det vil ifølge Lavrov stride imod de aftaler, der er indgået mellem Rusland og NATO.

  Lavrov sagde samtidig, at Rusland vil trække sine tropper væk fra Ukraines grænser, så snart den nuværende øvelse i området er afsluttet.