31_august_2012_Walesa_Komorowski_Piotr_Molecki

Polens præsident Bronislaw Komorowski hilser på den tidligere polske præsident Lech Walesa i paladset i Warszawa. Den nuværende statsminister Donald Tusk, og den første demokratiske valgte statsminister i Polen fra 1989, Tadeusz Mazowiecki, var blandt tilhørerne. Foto: Piotr Molecki.


WARSZAWA: Polens tidligere præsident Lech Walesa, blev i dag hædret af den nuværende polske præsident, Bronislaw Komorowski, sammen med 39 andre.


Polens præsident Bronislaw Komorowski hædrede fredag 40 aktivister fra 1980’ernes Solidarnosc (Solidaritet). Det skete i præsidentpaladset i den polske hovedstad.

31. august 1980

Fredag var det 32 år siden, at de anti-kommunistiske, polske frihedskæmpere underskrev en aftale på skibsværftet i Gdansk, der bl.a. betød de første frie fagforeninger i Østblokken.

-31. august aftalen var kun mulig, fordi de [kommunistiske] myndigheder følte et voksende pres fra hele den polske nation, sagde præsident Komorowski under en ceremoni fredag i Warszawa.

Lech Walesa i Gdansk

Den første Solidarnosc formand, Lech Walesa, lagde fredag morgen blomster ved de tre store kors, der er opført uden for skibsværftet i Gdansk. Korsene var en del af aftalen med myndighederne, den 31. august 1980, og de er opført til minde om ofrene for den første opstand på værftet i 1970.

Strejkens udbrud

Lech Walesa deltog også i åbningen af en udstilling om Anna Walentynowicz, og det var myndighedernes fyring af hende, der udløste strejken den 14. august 1980 på skibsværftet i Gdansk.

LÆS OGSÅ
Solidarnosc: Strejken dag for dag

Hyldet af præsident

Den snart 69-årige tidligere præsident for Polen kom senere på fredag til Warszawa, hvor han blev hyldet sammen med andre Solidarnosc-veteraner af den nuværende polske præsident, Bronislaw Komorowski.

LÆS OGSÅ
Polennu.com: Balladen i Gdansk – vejen til et nyt Europa

31. august er markeret i de fleste polske byer, og i Wroclaw skete det bl.a. med en koncert af The Scorpions.