Polen fejrer 15-års jubilæum i NATO

  Polen_fejrer_15_års_jubilæum_i_NATO

  Polens statsminister Donald Tusk besøgte flådebasen i Siemirowice i anledning af Polens 15-årsjubilæum i NATO. Foto: Polens statsministerium.


  SIEMIROWICE: Polens statsminister kaldte i sin jubilæumstale NATO for den stærkeste alliance i Polens historie og opfordrede Europa til at gøre sig uafhængig af energi fra Rusland.


  I går fejrede Polen 15-års jubilæum som medlem af NATO. Polens statsminister Donald Tusk fejrede jubilæet sammen med forsvarsminister Tomasz Siemoniak og Polens forsvarschef Lech Majewski på flådebasen i Siemirowice i det nordlige Polen.

  Stærkeste alliance i historien

  – NATO er den stærkeste alliance i historien, som Polen har været en del af, sagde Donald Tusk i sin tale.

  – Vi er også stadig bedre forberedte på at forsvare vores grænser, sagde Tusk og henviste til de 100 milliarder zloty, som Polens regering har besluttet at bruge på en modernisering af det polske forsvar over de næste 10 år.

  Europa uafhængig af Rusland

  – Polen har pligt til også i fremtiden at fortælle alle europæiske lande, at vi skal behandle situationen øst for EUs grænser meget alvorligt.

  – Det betyder, at det er nødvendigt at opbygge fuld suverænitet og fuld europæisk uafhængighed, hvad angår energipolitikken over for Rusland, sagde Donald Tusk.

  Klar til at hjælpe Ukraine

  Polens statsminister understregede, at Polen er klar til at hjælpe Ukraine diplomatisk og organisatorisk i forhold til at underskrive en associeringsaftale med Ukraine og at Polen er i konstant kontakt med Ukraine omkring det spørgsmål.

  – Jeg hører dagligt fra polske organisationer, også ikke-statslige organisationer, at mange institutioner ønsker at hjælpe ukrainerne, men hjælpen er nødt til at blive godt organiseret og målrettet det, som ukrainerne har brug for, sagde Tusk til den fremmødte presse.