Polen, Frankrig og Tyskland genoptager samarbejde

    Frankrig,_Tyskland,_Polen_Weimar

    Frankrigs præsident Nichola Sarkozy, Polens præsident Bronislaw Komorowski og Tysklands kansler Angela Merkel i Warszawa i går.


    WARSZAWA: Lederne fra Frankrig, Tyskland og Polen har genoptaget samarbejdet de tre lande i mellem. Møderne har været suspenderet siden 2005, men blev genoptaget i går.


    Præsident Komorowski tog i går mod den tyske kansler Merkel, og Frankrigs præsident Sarkozy i Warszawa. Mødet er en genoptagelse af Weimar-samarbejdet mellem Polen, Tyskland og Frankrig, der blev aftalt i 1991.

    Polsk Versailles

    Den polske præsident tog sine gæster med til det historiske Wilanow Slot i udkanten af Warszawa. Slottet betegnes som det ’polske Versailles slot’, og har fungeret som residens for polske konger.

    Præsident Bronislaw Komorowski glæder sig over, at det direkte samarbejde mellem de tre lande er blevet genoptaget.

    – Polen har begået en slem fejltagelse, og det er vores skyld, at samarbejdet mellem stats- og regeringscheferne i vore lande blev afbrudt, siger den nuværende polske præsident til Radio One.

    Kartoffel-satire

    Samarbejdet blev afbrudt i 2005, da den daværende præsident Lech Kaczynski, kom med nedsættende og fornærmende udtalelser om Tyskland over for en tysk avis. Baggrunden for vreden fra den tidligere polske præsident var en artikel i Die Tageszeitung, der satirisk betegnede præsidenten og hans bror, daværende statsminister Jaroslaw Kaczynski, som et par kartofler.

    Maj 2005

    Det seneste møde mellem Frankrig, Polen og Tyskland blev holdt i maj 2005, og et møde, der skulle have været holdt i juli samme år, blev aflyst af Lech Kaczynski på grund af maveproblemer.

    – Det er op til vores partnere at forbedre forholdet. Det er ikke os, der har fornærmet nogen, sagde statsminister Jaroslaw Kaczynski dengang.

    Valgløfte

    For Polens nuværende præsident Komorowski, der blev valgt i juli sidste år, har det været et valgløfte at genetablere Weimar-samarbejdet med Frankrig og Tyskland. Argumentet dengang var, at et stærkt samarbejde mellem Polen, Frankrig og Tyskland ville betyde mere polske indflydelse i EU.