Polen frygter domino-effekt af græsk krise

  Jacek_Rostowski_finansminister_i_Polen_fra_2007_0

  Polens finansminister, Jacek Rostowski, der kan glæde sig over at Polen er den hurtigst voksende økonomi i EU, og af at have været kåret som Europas bedste finansminister to år i træk, er bekymret for et kollaps, hvis Grækenland forlader eurozonen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens finansminister frygter, at euroen kollapser, hvis Grækenland træder ud af eurozonen.


  Polens finansminister advarer nu direkte om en mulig ‘dominoeffekt’, hvis Grækenlands exit fra eurozonen bliver “ukontrolleret”.

  – Det afgørende spørgsmål er, om Grækenlands exit fra euroområdet vil blive styret eller ej, og om vi er i stand til at skabe mekanismer, der beskytter de andre lande i euroområdet, siger Polens finansminister, Jacek Rostowski til TVN24.

  Planlagt exit

  Finansministeren deltog tirsdag i det månedlige møde mellem EU’s finansminstre, og han siger, at hvis ikke en eventuel græsk exit er gennemtænkt, så kan effekten af den græske økonomi kollaps skabe en dominoeffekt fra Athen, der kan være farligt for den polske valuta.

  – Zlotyen kan blive svækket betydeligt, siger Jacek Rostowski.

  Kom til fornuft

  – Mit budskab til de græske vælgere er, at de kommer til fornuft, og stemmer på partier der vil EU redningsplanen, sagde ministeren efter mødet.

  Nyvalg

  Grækerne skal til stemmeurnerne for anden gang i år, og det er i juni, efter at de politiske partier efter det nylige valg, ikke kunne samarbejde om at danne en regering.

  Europlan

  Grækerne skal vælge en regering, der vil overholde de indgåede aftaler mellem Athen, EU og IMF, hvis Grækenland stadig skal forblive i eurozonen.

  Forretningsministerium

  Grækenlands præsident Karolos Papoulias har opfordret partierne til at danne et forretningsministerium, indtil et nyvalg har fundet sted. Det ventes at den græske valuta bliver markant devalueret, hvis Grækenland forlader eurozonen.