Polen gør status efter syv års medlemskab af EU

  Polens_daværende_statsminister_Leszek_Miller,_og_daværende_udenrigsminister_Wlodzimierz_Cimoszewicz

  Polens daværende statsminister Leszek Miller, og daværende udenrigsminister Wlodzimierz Cimoszewicz underskriver EU-tiltrædelsesaftalen under det græske formandskab. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polen har oplevet en rivende økonomisk udvikling, efter syv års medlemskab af EU.


  Søndag var det syv år siden, at Polen trådte ind i det europæiske fællesskab, EU. 1. maj 2004 blev Polen officielt medlem, men de egentlige forhandlinger om Polens optagelse, fandt sted i København i december 2002, under ledelse af den daværende danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen.

  Kontante fordele

  De syv år med EU-medlemskab har bragt overskud til det polske samfund. Polens eksport er i perioden steget fra 50 milliarder euro i 2003 til 117 milliarder i 2010.

  Polen har derudover modtaget cirka 75 milliarder euro i direkte støttemidler.

  København 2002

  Det var ikke kun Polen, der blev optaget i København i 2002. Også ni andre lande, bl.a. Estland, Letland og Lituaen blev optaget i EU ved de samme forhandlinger. EU voksede fra 15 til 25 lande, og er i dag 27 nationer i fællesskabet.

  Miller og Kwasniewski

  Polens statsminister Leszek Miller underskrev tiltrædelsesdokumenter sammen med den daværende polske præsident Aleksander Kwasniewski.

  – Vi var meget stolte. Præsident Aleksander Kwasniewski og lederne fra 24 [andre] europæiske stater og jeg – var alle begejstrede i dette historiske øjeblik, drømmen om et forenet Europa uden grænser blev til virkelighed, sagde den tidligere polske statsminister Miller søndag til Polskie Radio.