Polen har et af Europas bedste fodbold landshold

polen_otte_finale_em_fodbold_sejr

Polen sikrede sig i eftermiddag vej til kvartfinalerne ved EM i fodbold, efter en spændende kamp med forlænget spilletid og straffespark konkurrence. Foto: Lukasz Grochala/PZPN&Cyfrasport.

SAINT-ETIENNE: Polen beviste i eftermiddag at de har et af Europas bedste fodboldhold, da polakkerne kvalificerede sig til kvart finalerne efter forlænget spilletid og straffesparkkonkurrence.

Polen er videre til kvartfinalerne ved EM i fodbold mod enten Portugal eller Kroatien på torsdag. Schweiz missede et enkelt mål i straffesparkkonkurrence, mens alle polakker udnyttede deres chancer.

Stor afbrænder fra start

Polen lagde hårdt ud i EM 1/8 finalen mod Schweiz. Efter bare et minuts spil brændt Polens Arek Milik med nummer 7 en stor chance, som Robert Lewandowski fik skabt lige efter dommerens startfløjt. Schweiz slap med skrækken og Polen fik selvtillid.

Storm fra start

Allerede minuttet efter var Polen i gang med et nyt angreb med Lewandowski, men kampens første offside kendelse blev afgivet. Efter bare 4 minutter var et nyt polsk angreb i gang. Polakkerne dominerede spillet, og lagde offensivt ud fra start i modsætning til kampen mod Tyskland. Schweiz blev tvunget langt tilbage på banen helt fra start af det hårde polsk pres. Efter 6 minutters spil var der igen et polsk forsøg, som dog var en nem opgave for den rød-hvide målmand fra Schweiz.

Polsk pres

Der skulle gå 9 minutter før Schweiz havde det første forsøg mod det polske mål, som dog havnede i sidenettet. Efter 12 minutters spil havde Polen og Lewandowski et forsøg, som dog ramte langt forbi målrammen. Minuttet efter skabte den polske anfører igen spænding, som dog udløste frispark til Schweiz i deres målfelt. Men det var polakkerne der sad tung på spillet og bolden det meste af første halvleg, og det var polakkerne der var tættest på at score. Men efter 34 minutter fik Schweiz en kæmpe chance, som dog blev grebet sikkert af den polske målmand Lukasz Fabianski.

1 – 0 ved pausen

Men i det 39. minut kom Polen fortjent foran 1 – 0 på et mål af Kuba (Jakub Blaszczykowski) med nummer 16 på ryggen, der blev spillet fri foran mål. Og så kunne man pludselige høre de mange polske tilskuere på lægterne i Frankrig. 1 – 0 var stillingen, da den britiske dommer fløjtede til pause efter 46 minutters spil.

Fortsat spænding

Schweiz kom bedre fra start i anden halvleg, men det var alligevel Polen og Lewandowski der var først efter fire minutter af halvlegen med et scoringsforsøg på en tå-hyler fra straffespark kanten. Men målmanden klarede ærterne for Schweiz. Og der var ingen tegn på, at Polen ville trække sig tilbage og fastholde 1 – 0 føringen. Efter otte minutters spil havde Polen to store muligheder for at komme yderligere foran. Men herefter faldt polakkerne i tempo og initiativ.

Lewandowski slagtet

Efter 55 minutters spil blev Polen anfører voldsomt nedlagt af den schweiziske forsvarspiller Schär, der resolut fik det gule kort af kampens dommer. På grund af en tidligere advarsel kan han ikke kan være med i næste kamp. Efter minutters behandling var den polske anfører klar til at spille videre.

Super redning og overligger

Efter 73 minutters spil fik Schweiz et frispark uden for feltet, og et godt skud oppe i højre hjørne af målrammen, blev mirakuløst reddet af Polens stærke reservemålmand Fabianski. Fem minutter senere var Schweiz tæt på igen med et skud på overliggeren, og kampen tog til i spænding.

Udligning med pragtmål

I det 82. minut lykkedes det for Schweiz at udligne med et meget flot mål, der gjorde den ellers så velspillende polske målmand chanceløs. Målet kan vise sig at være EM slutrundens bedste. 1 – 1 stod der pludseligt. Og nu kom der gang i polakkerne, der flere gange kom tæt på at score, men da de 90 minutter og de 4 minutters tillægstid var gået, stod der fortsat 1 -1 og så skulle de to mandskaber ud i forlænget spilletid.

Tam forlænget spilletid

Men det virkede ikke som om, at nogle af mandskaberne havde flere kræfter, og tempoet var taget ud af kampen. Polen havde ikke brugt sine tre udskiftningsmuligheder, og dem blev der brug for i den forlængede spilletid. Første ekstra halvleg endte målløs.

Mere tempo men ingen mål

I den anden halvleg kom der mere tempo i kampen, men ingen af holdene tog store chancer og lukkede sig ned i forsvaret. Schweiz kom flere gange tæt på, men ingen stod den polske reservemålmand på pletten. Bare tre minutter før tid i den forlængede spilletid, måtte den polske målmand igen ud i en pragtredning ved den venstre målstolpe. Og bare et minut før tid, var det polakkerne der var tæt på, men her var den rød-hvide målmand hurtigst. Intet ændrede på stillingen, og da dommeren fløjtede af, stod der fortsat 1 – 1. Billetten til en kvartfinaleplads skulle nu afgøres på straffespark.

Polen bedste i tidligere opgør

Det er ikke noget nyt, at polakker kan slå det lille alpeland i fodbold. Polen har generelt haft overtaget mod Schweiz, der kun har vundet én af deres ti kampe mod Polen. Men vi skal tilbage til 1976, hvor Schweiz vandt 2 – 0 over Polen.

Polen har vundet fire kampe og holdene har spillet fem kampe uafgjort. Seneste møde resulterede i 2-2 på måltavlen i Wroclaw i 2014.

Portugal eller Kroatien

Polen næste kamp bliver kvart finalen torsdag, hvor modstanderen bliver vinderen af 1/8 finalen mellem Portugal og Kroatien, der også spilles lørdag.