Polen har fået ny ambassadør i Danmark i dag

  Henryka_Moscicka-Dendys_polens_ambassadør

  Polens nytiltrådte ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys, kender Danmark og har arbejdet i København. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Viceudenrigsminister Henryka Moscicka-Dendys har i dag været i audiens hos Dronningen på Amalienborg, og er nu ambassadør for Polen i Danmark.


  Lidt før klokken 10 i dag ankom viceudenrigsminister Henryka Moscicka-Dendys og hendes følge til Christian VII’s Palæ på Amalienborg, for at komme i audiens hos Dronning Margrethe godt 20 minutter senere. Den 38-årige ambassadør kom til Danmark i søndags, og er efter besøget på Amalienborg, nu formelt Polens repræsentant i Danmark.

  Kender Danmark

  Henryka Moscicka-Dendys har tidligere arbejdet i Danmark, og har siden 2002 gjort kometkarriere i det polske udenrigsministerium. Valget af Moscicka-Dendys er et klart signal om, at Polen prioritere samarbejdet med Danmark højt, oplyser kilder i det polske udenrigsministerium til polennu.dk.

  Viceudenrigsminister siden 2013

  Henryka Moscicka-Dendys blev udnævnt til viceudenrigsminister 16. april 2013, og før det arbejdede hun med europæisk og nordeuropæisk politik.
  Henryka Moscicka-Dendys er jurist og uddannet på universitet i Katowice, og har en Ph.D. i international lov fra universitetet i Warszawa.

  Fulgt Polen i EU

  Hun kom til Polens udenrigsministerium i året for EU-optagelsesforhandlingerne i København i 2002, og har arbejdet i Danmark for Østersørådet, ligesom Moscicka-Dendys har arbejdet i Berlin på blandt andet den polske ambassade og med EU-politik som arbejdsområde.

  Taler flere sprog

  Da polske topfolks sprogkundskaber tidligere har været en emne, kan vi oplyse at Henryka Moscicka-Dendys taler flydende polsk, engelsk, tysk og russisk, og uformelle kilder oplyser overfor polennu.dk, at den kommende ambassadør i Danmark endda forstår og kan læse dansk.

  Dansk-polsk enighed

  Til det polske dagblad Gazeta Wyborcza siger Henryka Moscicka-Dendys, at Polen og Danmark har en stor samhandel, har fælles syn på sikkerhedspolitikken i EU, og at Danmark og Polen er enige om, at det er nødvendigt at styrke den østlige flanke af NATO, samtidig med at der tages hensyn til naboerne i Østeuropa med ønskerne om en fælles fremtid.

  Mere dansk-polsk samarbejde

  For at gøre noget ved denne kendsgerning, vil Henryka Moscicka-Dendys forsøge at øge de danske kulturelle relationer, øge de akademiske relationer og opprioritere samarbejdet med lokale myndigheder, siger hun til Gazeta Wyborcza.

  polennu.dk vil bringe et velkomstinterview med den nye polske ambassadør i Danmark i nær fremtid.