Polen i ny destruktiv rolle ved EU topmødet

  tusk_genvalgt

  Polens tidligere statsminister Donald Tusk, der er den eneste polske statsminister nogensinde der er blevet genvalgt, fik torsdag også forlænget sin periode som EU præsident med yderligere to og et halvt år. Foto: FB/Donald Tusk.


  BRUXELLES: EU-landene besluttede torsdag som ventet at forlænge ansættelsen af Donald Tusk som præsident. Kun Polen var i mod.


  Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski forsøg på at forhindre Donald Tusk til yderligere 2,5 år som EU-præsident, mislykkedes. Torsdag besluttede 27 EU-lande at forlænge aftalen med Tusk.

  Historisk afstemning

  For første gang i EU’s historie var der afstemning om et topjob i fællesskabet. Afstemningen var fremprovokeret af Polen, der som det eneste land ikke stemte for Donald Tusk, selv om han er polak. Det er også første gang nogensinde, at et medlemsland ikke støtter en landsmand.

  Polen står alene

  Polen havde ventet at få støtte fra nogle af EU-landene, blandt andet fra Ungarn og Storbritannien. Men ingen af de øvrige EU-lande vil af med Donald Tusk, der har gjort et fremragende stykke arbejde for EU, som Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har udtrykt det. Ifølge partiformanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, Jaroslaw Kaczynski er EU-landene blevet presset af Tyskland til at stemme for Donald Tusk. Kaczynski mener, at det alene er tyskerne der bestemmer i EU.

  Nægter konklusioner

  Polens statsminister, Beata Szydlo, var rasende på de andre regeringsledere efter beslutningen, og har varslet en ny destruktiv polsk linje. Polen vil ikke underskrive slutdokumentet for topmødet og har endnu engang placeret sig udenfor det europæiske fællesskab. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen udtrykker det på denne måde:

  – Den polske premierminister har i en eller anden reaktion på det her sagt, at hun generelt ikke kan støtte de konklusioner, vi laver på det her rådsmøde, siger Lars Løkke.

  Konfrontations kurs

  En EU-diplomat siger til Politiken:

  – Polakkerne signalerer, at de nu i protest vil bryde konsensus. Det er deres reaktion på at være blevet kørt over ved genudnævnelsen af Tusk, siger diplomaten.

  Polens nye regering er i forvejen på konfliktkurs med de øvrige EU-lande. EU’s demokratiske vagthund Europarådet har gentagne gange udtrykt kritik af regeringens demontering af demokratiet, og Polen nærmere sig en statsstruktur som vi kender det fra blandt andet Hviderusland.

  Topmødet fortsætter fredag, og det ventes at Polen vil skabe flere problemer for det europæiske fællesskab.