Polen indgår arabisk aftale om leverancer af gas

  Den arabiske gas skal modtages på nye anlæg i den polske havneby Swinoujscie, kendt af mange danskere – for det er her, at færgen fra København ligger til kaj. Foto: Martin Bager, polennu.dk


  WARSZAWA: Trods gætterier om det modsatte i polsk presse, underskrev Qatar og Polen i går endelig en aftale om leverancer af naturgas.


  I modsætning til stærke og vedholdende rygter i polske dagblade, har det polske energiselskab PGNiG og arabiske Qatargas i går indgået en milliardaftale, om leverancer af naturgas.

  Gas og færge

  Naturgassen fra den arabiske oliestat Qatar skal føres via en rørledning frem til Swinoujscie i Polens nordvestlige hjørne, hvor færgen fra København også ligger til.

  20 år

  Aftalen betyder at Polen aftager 1,5 milliarder kubikmeter naturgas over en periode på 20 år med mulighed for yderligere køb.

  Ireneusz Jablonski fra Adam Smith Institut siger til news.pl, at aftalen er et klogt skridt i retning af at sprede landets gasindkøb, og derigennem mindske afhængigheden af russiske gasforsyninger.

  Økonomi?

  Der har været rejst en del kritik af prisen på gassen fra den arabiske olie stat. Iagttagere mener, at gassen bliver væsentlig dyrene end den gas, som Polen i dag køber fra Rusland.

  – Det eneste kritiske spørgsmål der nu står tilbage er, hvordan man kan optimere logistikken i samarbejdet, så den endelige pris bliver acceptabel, slutter Ireneusz Jablonski fra Adam Smith Institut.

  Qatar er verdens største producent af naturgas.

  De første leverancer vil nå Polen i 2014.