Polen indgår formel forsvarsaftale med USA

USA-udenrigsminister Mike Pompeo er på rundrejse i Central- og Østeuropa, og er lørdag i Warszawa. Her ses han i præsidentpaladset sammen med blandt andre forsvarsminister Mariusz Błaszcza og præsident Andrzej Duda. Foto: Grzegorz Jakuboski, RP.

WARSZAWA: Polen har underskrevet en længe ventet forsvars-aftale med USA, der blandt andet giver amerikanske soldater straffrihed under deres ophold i Polen.

LÆS  Årsdagen for Sovjetunionens angreb markeres

USA får områder i Polen stillet til rådighed til militære aktiviteter, som polakkerne ikke får adgang til, og amerikanske soldater bliver straffrie i Polen. Det er det nye i en længe ventet forsvarsaftale mellem Polen og USA, der lørdag formiddag blev underskrevet af den polske forsvarsminister Mariusz Błaszczak og den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo. Det skete ved en ceremoni i præsidentpaladset under overværelse af præsident Andrzej Duda.

Flere soldater

Aftalen formaliserer også Donald Trumps løfte fra sidste år, hvor han lovede at yderligere 1.000 soldater vil blive udstationeret i Polen. Det er polakkerne selv, der skal betale for de tusind ekstra soldaters tilstedeværelse. I forvejen har USA cirka 4.500 soldater og andre medarbejdere i landet.

– Det vil ikke bare være flere amerikanske soldater, og ikke bare mere amerikansk infrastruktur i vores land, men der vil være en stærkere garanti for, at vores soldater vil stå skulder ved skulder overfor enhver fare, uanset om det er Polen eller USA der bliver truet, sagde Andrzej Duda lørdag formiddag.

Aftalen har været forhandlet længe, og resultatet viser at Polen endelig har accepteret kravet om, at amerikanske soldater ikke skal følge gældende polsk lov, og ikke skal kunne retsforfølges i Polen. Det er en regel amerikanerne før har brugt, men tidligere kun i ustabile lande med egne regler og skikke for lov og orden.

US-minister på rundrejse

Den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo er på rundrejse i Central- og Østeuropa, og deltager lørdag i flere ceremonier, der hylder den polske hærs sejr over Rusland i 1920.

LÆS  Protester mod ambassader i Warszawa og København

polennu.dk er et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har hver dag siden 2008 dag leveret gratis nyheder fra Polen på dansk. Hvis du gerne vil støtte vores fortsatte arbejde, så vil et bidrag kunne gøre en stor forskel. Vil du f.eks. støtte os med 100,00 kroner, så kan du gøre det ved at trykke her. Tak for din opmærksomhed.

 

LÆS  Protester mod ambassader i Warszawa og København