Polen jagter borgere der deltager i krigshandlinger

  ukraine_øst_krig_0

  De polske myndigheder indleder nu undersøgelser af flere sager, hvor polakker mistænkes for at deltage i den ukrainske borgerkrig. Foto: Euromaidanpr.


  WARSZAWA: Myndighederne jager polakker, der tager i krig for andre nationer eller oprørsgrupper.


  Anklageren i Bielsko-Biala har indledt en undersøgelse, fordi en polsk statsborger formentlig kæmper for de pro-russiske separatister i Donbas i det østlige Ukraine.

  Processen er sat i gang, siger Malgorzata Borkowska, der er viceanklager i Bielsko-Biala til dagbladet Rzeczpospolita.

  Højre nationalist

  Ifølge uofficielle kilder er det en 29-årig aktivist for den nationalistske højreorienterede organisation (Obóz Wielkiej Polski), der eftersøges.

  – Jeg vil ikke sidde foran min computer hjemme, når Vesten angriber et land, der er tæt på mig, har han skrevet på en hjemmeside.

  Forbudt af kæmpe for andre

  Ifølge polsk lov, er det forbudt for polakker at kæmpe med en udenlandsk hær eller paramilitære organisationer. Et brud på loven kan give op til fem års fængsel.

  Britisk journalist

  Det er den britske journalist Graham Phillips, en britisk journalist, der arbejder for tv-stationen Russia Today tv-station, der meddelte på Twitter, at han var sammen med en polsk statsborger, der ville kæpe sammen med de pro-russiske oprører i det østlige Ukraine. Journalisten har også fremvist det polske pas på Twitter, der tilhører Dariusz Lemanski, der er født i byen Slonsk ved den tyske grænse.

  Flere sager på vej

  Det er den polske sikkerhedstjeneste (ABW) der har givet oplysningerne til myndighederne i Beskid. Men det er ikke et enestående tilfælde. ABW har også givet oplysninger til myndighederne i Katowice og i Szczecin om, at polske statsborgere derfra kæmper i den øst-ukrainske borgerkrig.