EU domstolen skal straffe Polen
EU vil straffe Polen. Europa-Kommissionen har bedt EU-domstolen om at udstede dagbøder, fordi Polen ikke har efterlevet EU-domstolens afgørelse om det særlig disciplinær råd under højesteret, der blandt andet kan ansætte og afskedige dommere. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen har klaget til EU-domstolen over en ny retsstats-mekanisme, der kan tage penge fra lande, der ikke overholder EU-reglerne.

LÆS  Polens regering betaler for LGBT-frie zoner efter nej fra EU

Polens regering har indgivet en klage til EU-domstolen over den nye retsstats-mekanisme, der kan fratage et medlemsland penge, hvis det krænker de grundlæggende EU-værdier. Det meddeler de statskontrollerede medier torsdag eftermiddag.

Det var ventet at Polen ville forsøge at få reglen omstødt, da den kan betyde, at Polen ikke kan få de EU-penge der er budgetteret med. Mekanismen blev indført i juli, og selv om Polen havde truet med veto mod budgettet hvis reglen blev godkendt, så undlod polakkerne. Til gengæld fik Polen mulighed for at afprøve mekanismen. Den mulighed har Kaczynski-regeringen besluttet sig for at udnytte.

LÆS OGSÅ: Mette og Merkel havde ret – Polen tog fejl 

Polen benægter anklagerne fra Bruxelles om krænkelse af de demokratiske principper og underminering af retsvæsenets uafhængighed.

Topprioritet hos EU-domstolen

Nu er det op til EU-domstolen at behandle sagen. Europa-Kommissionen har forpligtet sig til at give sagen højeste prioritet, selv om der er andre verserende sager hos domstolen mellem Polen og EU.

Domstolen har bekræftet at have modtaget klagen fra Polen. Nu skal retten tage stilling til om den nye mekanisme strider mod EU-aftalerne.

LINK: EU-domstolen

Flere nyheder fra Polen? Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men kendskab og viden er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod fordomme. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer. PS! Når du betaler, vil vores betalingssystem – efter nye EU- regler pr. 1 februar – kræve en bekræftelse med SMS eller via NemID. Vi beklager.

LÆS  ANALYSE: EU-lande vil have demokrati for pengene

LÆS  Kaos og optøjer dagen igennem – og det er ikke slut