Valuta:100 PLN koster 176,10 DKK
Tirsdag 21 januar 2020

Polen køber amerikansk udstyr til dansk gasledning

Gasledningen Baltic Pipe, der føres tværs over Jylland, Fyn, Sjælland, Østersøen til Polen med norsk gas skal efter planen stå færdig i 2022. Borgerprotester kan forsinke byggeriet. Arkivfoto.
Danmark-PolenWARSZAWA: Den polske gasoperatør i Baltic Pipe projektet har skrevet kontrakt med et amerikansk firma om hovedleverancerne til den dansk finansierede gasledning, der skal bringe norsk gas til Polen via Danmark.
Af: Jens Mørch
17. august 2019 - 14:55

Den polske gasoperatør Gaz-System underskrev i denne uge en kontrakt med den amerikanske producent af energiudstyr; Solar Turbines. Det amerikanske selskab skal levere nøglekomponenter til den planlagte Baltic Pipe-gasforbindelse, skriver det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

115 millioner euro

Ordren til det amerikanske selskab er på 115 millioner euro, og den polske energiminister Piotr Naimski kalder aftalen for en ”milepæl for en gasforbindelse gennem Østersøen” (fra Nordsøen over Jylland, Fyn, Sjælland og Østersøen til Polen).

Valget af den amerikanske leverandør er overraskende, da det var ventet at primært var danske energivirksomheder der kunne få gavn af projektet, og dermed udløse danske arbejdsplads. Det er i al fald et af argumenterne fra den danske bygherrer Energinet, op til beslutningen om gasledningen.

Behandles i Folketinget

Beslutningen om bygningen af gasledningen over Danmark til Polen er ikke truffet i Folketinget. Før Folketingsvalget i juni sagde SF, Enhedslisten og Alternative, at de ville få beslutningen om den store gasledning behandlet i parlamentet. Indtil nu har kun den daværende danske energiminister skrevet under på aftalen.

Store protester

Flere borgergrupper har rejst sig i protest mod Baltic Pipe gasledningen, der vil ramme cirka 2.000 ejendomme på tvært af Jylland, Fyn og Sjælland. Gasledning kan flytte det der svarer til fire gange det danske forbrug, og den opføres for danske regning og risiko. Flere partier hævder at forbindelsen er i strid med FN klimamålsætningerne.

Sikkerhedspolitik

I Polen er gasledningen vigtig at sikkerhedspolitisk grunde, da den vil frigøre Polen af afhængighed af russisk gas. Derfor er Baltic Pipe ikke et projekt der tager hensyn til klimaet og miljøet. Danske politikere har hævdet, at gasledningen vil fortrænge kul i Polen. Men det er ikke formålet. Til det formål er landvindmøller bedst. Tyskland reducerer sidste år sit kulforbrug med 23 procent netop på grund af vindmøller på land. Men den vej vil Polens regering ikke i henhold til energiplanen frem 2040. I Polen har regeringen for tre år siden i realiteten umuliggjort opbygningen af vindmøller på land.

Efter planerne skal gasledningen Baltic Pipe løbe på tværs af Danmark til Polen, og skal stå færdig til brug i 2022.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 22. januar 2020
05:00-06:00

Let regn

Let regn
3 °C

I dag, 22. januar 2020
06:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
5 °C

I dag, 22. januar 2020
05:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-1 °C

I dag, 22. januar 2020
04:00-06:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 22. januar 2020
05:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
0 °C