Polen møder stærkt op til NATO-topmøde

  Polens_statsminister_Donald_Tusk,_og_den_polske_præsident_Bronislaw_Komorowski_årets_politiker_2011

  Polens statsminister Donald Tusk og Polens præsident Bronislaw Komorowski står i spidsen for den polske delegation, der er kommet til USA. Søndag aften dansk tid starter det største NATO-topmøde nogensinde. Arkivfoto.


  CHICAGO: Når NATO-topmødet begynder i aften dansk tid, er det med deltagelse af Polens præsident, statsminister, udenrigsminister og forsvarsminister.


  Polens præsident står i spidsen for den polske delegation til NATO-topmødet, som starter i aften i USA dansk tid.

  Tre vigtige emner

  Præsident Bronislaw Komorowski siger at topmødet er det vigtigste nogen sinde, og at der er tre vigtige emner på dagsordenen: Forsvar af EU, etableringen af missilforsvar, samt fordelingen af omkostninger i Afghanistan efter tilbagetrækningen af NATO-styrkerne i 2014.

  Missilforsvar

  Etableringen af NATO-missilforsvaret har mødt stærk russisk modstand, og Rusland har besluttet at opstille missiler i Kaliningrad, tæt på Polen. En russisk general har truet med ”forebyggende angreb” på Polen, hvis missilerne opstilles.

  Afbud fra Putin

  Ruslands ny- og genvalgte præsident, Putin var inviteret, men har afvist at deltage. Rusland har i stedet sendt en delegation med den tidligere præsident Medvedev, i spidsen.

  Polsk-amerikansk forhold

  Præsident Komorowski sagde til journalister lørdag, at han vil genrejse kravet om, at USA ophæver visum-tvangen overfor borgere fra Polen. Den amerikanske præsident har tidligere, ved et besøg i Polen, lovet sin polske kollega, at visumtvangen vil blive ophævet.

  Penge til Afghanistan

  Præsidenten sagde også til journalisterne, at Polen ser på den amerikanske opfodring til at Polen skal betale 20 millioner dollars til Afghanistans lokale sikkerhed efter 2014, med “begrænset begejstring”. Præsidenten vil formentlig kæde de to forhold sammen, under sit besøg i USA.

  Indsamling

  Det er den amerikanske præsident Barack Obama der har sagt, at USA ikke kan betale de anslåede 4 milliarder dollars om året, for at opretholde de afghanske sikkerhedsstyrker efter 2014.

  Fransk-tysk-polsk topmøde

  Bronislaw Komorowski sagde også, at han skal mødes med Frankrigs nyvalgte præsident og den tyske kansler, bl.a. om situationen i Ukraine. Den polske præsident skal mødes med præsident i Ukraine, Viktor Janukovitj, inden EM i fodbold begynder den 8. juni.

  Ukraine

  Komorowski sagde, at fængsling af tidligere premierminister Yulia Tymoshenko truer de fremskridt, der er gjort i bestræbelserne på at få Ukraine tættere på medlemskab af NATO og EU. Polen har arbejdet for Ukraines optagelse i EU og NATO, og Tyskland har blokeret for ny samarbejdsaftale, efter den tvivlsomme retssag og fængsling mod den tidligere regeringsleder fra den Orange Revolution.