Polen nedlægger veto i EU om CO-2 reduktioner

  Martin_Lidegaard_Danmarks_klimaminister_Polen_polennu

  Danmarks klimaminister Martin Lidegaard fik ikke sine CO-2 reduktioner igennem på ministermødet i Bruxelles. Polen nedlagde veto. Foto: Klimaministeriet.


  BRUXELLES: Polen nedlagde fredag veto mod en yderligere reduktion af CO-2 udledninger i Europa. Et nederlag for det danske EU-formandskab.


  Polen trak fredag i nødbremsen, da landet nedlagde veto mod den danske klimaminister Martin Lidegaards forslag, om yderligere reduktioner i CO-2 udledningerne i EU.

  – Det var en hård omgang. Der har været store uenigheder. Det endte jo ikke, som vi havde ønsket i vores største drømme. Men det endte så godt, det nu kunne. Vi holdt fast i, at 26 lande faktisk er enige om den kurs, Europa skal tage, siger Martin Lidegaard til dr.dk.

  De øvrige klimaministre i EU var ellers enige om at opstille pejlemærker på vej mod en reduktion af CO2-udledningerne i EU med mindst 80 procent i 2050.

  Polsk veto

  Men polakkerne ville ikke gå med til at sigte mod at sænke udledningen med 40 procent i 2030 og 60 procent i 2040, som resten af EU-landene ønsker, skriver dr.dk.

  EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, ærgrer sig også over, at Polen ikke ville rykke sig, selv om det ikke ligefrem kommer bag på hende.

  – Alligevel er det lidt overraskende, når Polens statsminister ved tre topmøder har været med til at opfordre til en køreplan frem mod 2050, siger Connie Hedegaard, som nu bebuder nye konkrete forslag, der gavner klimaet på den lange bane.

  Uenighed om resultat

  Ulrich Bang, der er EU-chef i Dansk Energi, siger til dr.dk:

  – EU’s fælles klima- og energipolitik er i krise med Polens veto mod yderligere CO2-reduktioner. I dag dikterer Polen EU’s energipolitik ud fra laveste fællesnævner. Det er uholdbart.

  LÆS MERE I LEDEREN
  polennu.dk: LEDER: Polens veto var ventet