Polen og Storbritannien uenige om velfærdsydelser

    Polen_og_Storbritannien_uenige_om_velfærdsydelser_2

    Storbritanniens premierminister David Cameron og Polens statsminister Beata Szydlo nåede ikke til enighed om polakkers ret til velfærdsydelser i Storbritannien under torsdagens møde i Warszawa. Foto: KPRM


    WARSZAWA: Polen og Storbritannien nåede ikke til enighed om EU-borgeres ret til velfærdsydelser under premierminister David Camerons besøg i Warszawa.


    Storbritanniens premierminister David Cameron besøgte torsdag den polske hovedstad Warszawa, hvor han mødtes med Polens præsident Andrzej Duda og statsminister Beata Szydlo.

    Cameron har lovet briterne en folkeafstemning om fortsat medlemskab af EU og rejser nu rundt til Europas hovedstæder for at få opbakning til reformer i EU op til den britiske folkeafstemning.

    Uenighed om velfærdsydelser

    Det lykkedes dog ikke at nå til enighed med polakkerne på spørgsmålet om velfærdsydelser.

    – Der er spørgsmål, som vi ikke er helt enige om, sagde Beata Szydlo på det fælles pressemøde med David Cameron.

    Den polske statsminister sagde, at hun håber, at de to lande sammen kan nå til enighed om en løsning, som både kan accepteres af det britiske folk, og som samtidig respekterer EU’s regler for arbejdstageres fri bevægelighed, som slår fast at lande ikke må forskelsbehandle EU-borgere i forhold til landets egne borgere.

    Britisk modstand mod ydelser til polakker

    – Jeg støtter princippet om menneskers fri bevægelighed, sagde David Cameron på pressemødet.

    – Det drejer sig kun om omfanget af tilstrømningen de sidste ti år i Europa og det pres, som de har skabt på de offentlige ydelser, sagde Cameron, der har lovet de britiske vælgere at forsøge at begrænse polakkers og andre EU-borgeres adgang til britiske velfærdsydelser, mens de bor og arbejder i Storbritannien.

    Opbakning til EU-forhandlinger

    Beata Szydlo sagde på pressemødet, at Polen støtter Storbritanniens forhandlinger med EU og forstår det britiske standpunkt, og hun udtrykte håb om, at Storbritannien forbliver i EU.

    – Vi er enige, når det handler om økonomisk styring, konkurrenceevne og suverænitet, sagde Szydlo, hvis parti Lov og Retfærdighed (PiS) selv taler for, at EU ikke skal integreres mere, men at nationalstaterne skal styrkes i det europæiske samarbejde.

    Enighed om forsvar og flygtninge

    Under sit møde med Polens præsident Andrzej Duda udtrykte de to ledere enighed om, at NATO skal styrke sit forsvar i Polen og andre østlige NATO-lande.

    I spørgsmålet om flygtninge-krisen var de to ledere også enige om, at løsningen skal findes i en styrket hjælp til nærområderne, så flygtningene kan bevare håbet om at vende hjem igen.

    Fortsætter forhandlinger

    De polske og britiske regeringsledere aftalte at fortsætte forhandlingerne i begyndelsen januar måned.