Polen og Tyskland enige om flere sanktioner mod Rusland

  Tusk_og_Merkel

  Den tyske kansler Angela Merkel under samtaler med Polens regeringschef Donald Tusk i Warszawa onsdag. Foto: Statsministeriet.


  WARSZAWA: Tysklands Angela Merkel har besøgt Donald Tusk, og de efterlyser begge handling fra Rusland, som de nu truer med nye sanktioner.


  Tysklands kansler Angela Merkel og Polens statsminister siger, at hvis der ikke gøres synlige fremskridt i krisen med Rusland om Ukraine, så vil der komme yderligere sanktioner fra EU.

  Tysk og polsk enighed

  Angela Merkel har præsenteret en tre-trins løsning på i krisen i Ukraine, efter samtaler med Donald Tusk i Warszawa onsdag.

  EU-Ukraine aftale

  – Så snart det er muligt, vil vi støtte undertegnelsen af den politiske del af associeringsaftalen (mellem EU og Ukraine), og det kan ske allerede på næste møde i det næste Europæiske Råd, sagde Merkel sagde på en fælles pressekonference med Donald Tusk.

  – Ukraine får også ret til at eksportere vare til EU uden toldbarrierer, sagde hun.

  Kontaktgruppe nødvendig

  – Vi vil arbejde sammen for at støtte den ukrainske regering, sagde Merkel sagde, og tilføjer, at der også er behov for en kontaktgruppe med deltagelse af USA og Rusland, for at finde en fredelig vej ud af den voksende krise i Krim og i relationer mellem Kiev og Moskva.

  Flere sanktioner på vej

  Merkel truede også Moskva, og sagde, at hvis en dialog ikke er mulig med Rusland, så følger der flere sanktionerne.

  – For en uge siden sagde vi, at hvis der ikke er succes i forhandlinger inden for kort tid, så er vi nødt til at overveje anden fase af sanktioner. Der er gået seks dage, og vi må erkende at trods vores forsøg på at skabe en kontaktgruppe, så er der ikke gjort fremskridt.

  Indefrysning af værdier

  Donald Tusk sagde, at anden bølge af sanktioner vil omfatte indefrysning af russiske aktiver, og ophævelse af visum for embedsmænd og erhvervsfolk med relationer til Ruslands præsident Vladimir Putin.

  – Det er nødvendigt med sanktioner, hvis ikke der sker fremskridt, sagde den polske regeringschef.

  Første bølge ovre

  EU har allerede stoppet alt samarbejde med Rusland og stoppet udstedelse af visum til russere, og stoppet alle investeringer. De nye sanktioner ventes at blive besluttet på mandag.

  – Vi håber, at der i de kommende dage vil være tegn på en nedtrapning af konflikten på Krim, men vi må være forberedte på de værst tænkelige scenarier, sagde Donald Tusk.

  Ville presse Merkel

  Tirsdag sagde Donald Tusk, at han ville overtale Merkel til at se bort fra Tysklands afhængighed af russisk gas og samhandel med Moskva, i striden med Rusland. Det ser ud til at være lykkedes.