Polen opruster i kampen om NATO-toppost

Anders_Fogh_Rasmussen_og_Radek_Sikorski_nævnes_begge_til_posten_som_NATO_chef

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, forrest til venstre, og den polske udenrigsminister Radek Sikorski, nummer to fra højre under et polsk-dansk topmøde i Polen i december sidste år. Polens kandidat til posten spås nu store chancher for at blive NATO’s næste generalsekretær.


Polens udenrigsminister Radek Sikorski omtales nu som en seriøs kandidat til posten som NATO-chef under topmødet i Bruxelles oplyser Tv-avisen.


Den populære polske udenrigsminister Radek Sikorski omtales nu på møderne i Bruxelles som en seriøs kandidat til posten som generalsekretær for NATO, sagde Tv-avisens korrespondent i Bruxelles, Mette Fugl i går aftes.

Den kendte danske journalist sagde samtid, at alt dog var hemmeligt i NATO- hovedkvarteret – også i denne sag.

Dansk eller polsk?

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, som også nævnes blandt kandidaterne til NATO-posten, har gentagne gange sagt, at han har tænkt sig at stå i spidsen for Danmark og at han vil genopstille som statsminister ved næste valg.

Om de udtalelser stadig gælder, hvis Anders Fogh bliver tilbudt topposten, er der mange delte meninger om i Danmark.

Tyrkisk modstand

Tyrkiet sagde i går, at de ikke vil have Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær for NATO efter hans uheldige rolle i sagen om karikatur-tegninger fra Jyllands-Posten, Irak-krigen og Danmarks overrepræsentation af soldater i Afghanistan.

Tyrkerne mener ikke, at den danske statsminister kan føre dialog med den muslimske verden.

Stærk erfaring

Den 46-årige polske udenrigsminister, Radek Sikorski måtte flygte fra Polen i 1981 og har været krigsreporter i Afghanistan og Angola, ligesom han i flere år har boet i USA og Storbritannien. Radek Sikorski har et indgående kendskab til verdens brændpunkter, demokratifremme samt russiske og østeuropæiske forhold.

Læs Radek Sikorskis livshistorie på polennu.dk.

Ambassader inddrages

Ifølge DR1 og Mette Fugls oplysninger skulle de polske ambassader i NATO-lande, efter ordre fra den polske regering, indsamle viden om det enkelte lands foretrukne kandidat.

Det var i går aftes ikke muligt at få bekræftet DRs oplysninger på den polske ambassade i København.