Polen opruster i kampen om NATO-toppost

Anders_Fogh_Rasmussen_og_Radek_Sikorski_nævnes_begge_til_posten_som_NATO_chef

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, forrest til venstre, og den polske udenrigsminister Radek Sikorski, nummer to fra højre under et polsk-dansk topmøde i Polen i december sidste år. Polens kandidat til posten spås nu store chancher for at blive NATO’s næste generalsekretær.

LÆS  Delresultatet af sidste års folketælling i Polen

Polens udenrigsminister Radek Sikorski omtales nu som en seriøs kandidat til posten som NATO-chef under topmødet i Bruxelles oplyser Tv-avisen.

LÆS  Årsdagen for den historiske aftale i Gdansk

Den populære polske udenrigsminister Radek Sikorski omtales nu på møderne i Bruxelles som en seriøs kandidat til posten som generalsekretær for NATO, sagde Tv-avisens korrespondent i Bruxelles, Mette Fugl i går aftes.

Den kendte danske journalist sagde samtid, at alt dog var hemmeligt i NATO- hovedkvarteret – også i denne sag.

Dansk eller polsk?

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, som også nævnes blandt kandidaterne til NATO-posten, har gentagne gange sagt, at han har tænkt sig at stå i spidsen for Danmark og at han vil genopstille som statsminister ved næste valg.

Om de udtalelser stadig gælder, hvis Anders Fogh bliver tilbudt topposten, er der mange delte meninger om i Danmark.

Tyrkisk modstand

Tyrkiet sagde i går, at de ikke vil have Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær for NATO efter hans uheldige rolle i sagen om karikatur-tegninger fra Jyllands-Posten, Irak-krigen og Danmarks overrepræsentation af soldater i Afghanistan.

Tyrkerne mener ikke, at den danske statsminister kan føre dialog med den muslimske verden.

Stærk erfaring

Den 46-årige polske udenrigsminister, Radek Sikorski måtte flygte fra Polen i 1981 og har været krigsreporter i Afghanistan og Angola, ligesom han i flere år har boet i USA og Storbritannien. Radek Sikorski har et indgående kendskab til verdens brændpunkter, demokratifremme samt russiske og østeuropæiske forhold.

LÆS  EU-støtte til polske landmænd efter fald i priser

Læs Radek Sikorskis livshistorie på polennu.dk.

Ambassader inddrages

Ifølge DR1 og Mette Fugls oplysninger skulle de polske ambassader i NATO-lande, efter ordre fra den polske regering, indsamle viden om det enkelte lands foretrukne kandidat.

Det var i går aftes ikke muligt at få bekræftet DRs oplysninger på den polske ambassade i København.

LÆS  EU-støtte til polske landmænd efter fald i priser