Polen overholder ikke retsstatens principper

  beata_szydlo_paa_vej_ud

  Polens statsminister Beata Szydlo og formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er kommet under fornyet pres efter ny kritik fra Europarådet, EU og USA på grund af ændringerne i det demokratiske fundament. Polen vil gerne have NATO landenes opbakning til faste baser i Polen, men så længe Polen ikke overholde de internationale aftaler, så bliver det svært at overdrage mere militærmagt til den polske ledelse, siger kilder i EU til polennu.dk. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polen overholder ikke retsstatens principper, og menneskerettighederne i landet er truet, er dommen fra Europarådet.


  Kommissæren for menneskerettigheder opfordrer den polske regering til at ændre kurs, efter at Lov og Retfærdighedspartiet der vandt valget i oktober, har foretaget en lang række ændringer i fundamentet for landets tre deling af magten.

  Menneskerettigheder truet

  Polen overholder ikke retsstatens principper, og menneskerettighederne i landet er truet.
  Sådan lyder det fra Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Nils Muiznieks, som på et pressemøde i Warszawa onsdag, fremlagde en rapport fra kommissærens besøg i Polen i februar.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Løftet pegefinger til Polen fra Lars Løkke

  Domstol bekymrer

  Kommissæren er særligt bekymret over, at landets regering har svækket sin forfatningsdomstol. Han opfordrer derfor Polen til at ændre kurs.

  Polen kritiserer afgørelse

  Den polske regering kritiserer i et skriftligt modsvar kommissær Nils Muiznieks’ konklusioner.

  – Det er let at se den manglende symmetri og den målrettede udvælgelse af de kritiske bemærkninger, som præsenteres i kommissærens rapport, lyder det fra regeringen ifølge Ritzau.

  Europarådet skal overvåge demokratiet og borgernes rettigheder i hele Europa.

  Også EU kritik

  Også EU-Kommissionen er efter Polen og har for to uger siden sendt en formel skriftlig advarsel til landets regering om at rette op på de problemer, som Polen ifølge kommissionen har med at overholde retsstatens principper. Polen har ligeledes fået kraftige opfordringer fra USA til at følge Europarådets vejledning.

  Dansk kritik

  Da Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte sin polske kollega i Warszawa, understregede han også behovet for at Polen overholde sin egen grundlov.