Polen på vej med reform af de højere uddannelser

  Warszawa_Universitet_indgang_3

  Porten til universitetet i Warszawa skal fremover også være indgangen til helt nye uddannelser. Foto: polennu.dk


  WARSZAWA: Den polske undervisningsminister vil have landets universiteter op i den internationale elite.


  De studerende på universiteterne i Polen skal i højere grad selv have mulighed for at sammensætte deres studieforløb, mener undervisningsminister Barbara Kudrycka.

  Den øgede frihed for de studerende vil også gælde for universiteterne, siger Polens undervisningsminister i et interview med Polskie Radio.

  Nye kombinationer

  – Vi giver større frihed til, at universiteterne kan vælge hvilke studieprogrammer, de vil udbyde. For eksempel vil de få mulighed at skabe studier på tværs af fagene, siger Barbara Kudrydka.

  Som eksempel nævner hun, at de studerende kunne få mulighed for at vælge journalistik i kombination med politik eller med internationale forhold.

  Store ambitioner

  Barbara Kudrydka har store ambitioner med reformen af universiteterne. Hun håber, den kan skubbe højere uddannelser i Polen op blandt de bedste i verden.

  Der er et stykke vej til at nå det mål. Ingen polske universiteter er med på Tidsskriftet “Higher Educations” årlige rangliste over de 200 bedste universiteter i verden, som netop er blevet offentliggjort.

  Tidligere på året kom en anden rangliste “QS World University rankings” over de 500 bedste højere læreanstalter i verden. Her er Jagiellonian Universitetet i Krakow med som nummer 304, mens Universitetet i Warszawa ligger på plads nummer 364.

  Billigere billetter

  Et andet led i reformen bliver, at studerende kan få omkring 50 procent i rabat, når de benytter offentlige transportmidler.

  Den polske undervisningsminister forudser, at på grund af et faldende antal unge vil mange, især private uddannelsesinstitutioner, få problemer med økonomien.