Polen raser igen over amerikansk arrogance

  bronislaw_komorowski_polen_præsident_usa_polennu

  Polens præsident Bronislaw Komorowski vil øge oplysningsarbejdet om Anden Verdenskrig efter endnu en uheldig amerikansk udtalelse om holocaust i Polen. Først var det Barack Obama der kom galt afsted, og senest er det chefen for det amerikanske forbundspoliti FBI, der er kommet i polsk unåde. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens præsident vil øge oplysningsarbejdet om Anden Verdenskrig, efter en ny uheldig amerikansk udtalelse om Polen og Holocaust.


  I Polen er man godt og grundig træt af, at polakker og Polen sættes i forbindelse med nazisternes forbrydelser under Anden Verdenskrig og holocaust. Og selv om USA og Polen på papiret har et godt forhold, så er polakkerne trætte af amerikanernes arrogance. Af flere grunde.

  Polakker i holocoust

  Senest har chefen for det amerikanske forbundspoliti, FBI – James Comey – skrevet i Washington Post, at Polen, Ungarn og Tyskland var ansvarlige for jødeudryddelserne under Anden Verdenskrig.

  Præsident kan også

  I 2012 kaldte Barack Obama Auschwitz for en polsk udryddelseslejr, og gennem den såkaldte Bånd-skandale, hvor flere politikere blev hemmeligt aflyttet, blev de polske holdninger da også luftet for åbne vinduer af daværende udenrigsminister Radek Sikorski.

  Mere oplysning om krigen

  Efter de gentagne amerikanske misforståelse, vil den polske præsident Bronislaw Komorowski nu øge oplysningsarbejdet om Anden Verdenskrig.

  Præsidenten sagde mandag til Polsk Radio, at nu må der arbejdes grundigt med informere, for at demontere de dårlige, unøjagtige og skadelige stereotyper om polakker.

  Passende reaktion

  Præsidenten sagde til TVP, at regeringens beslutning om at indkalde den amerikanske ambassadør, Stephen Mull til en samtale, var et passende modsvar.

  Tager afstand

  Den amerikanske ambassadør i Polen siger til polske medier, at udtalelserne alene står for FBI-direktørens regning, og at det ikke er en opfattelse der deles af den amerikanske administration og præsident.

  Manglende kendskab

  I en lederkommentar i Newsweek Polska hedder det, at man må bare forstå, at 40 procent af amerikanerne slet ikke ved at de har deltaget i krigen i Europa under Anden Verdenskrig.

  Skælder ud på FBI chef

  Den amerikanske journalist og forfatter, Pulitzer-vinderen Anne Applebaum, der er gift med formanden for det polske parlament Radek Sikorski, skriver i skrappe vendinger til FBI chefen:

  – Under krigen var der ingen polske stat overhovedet, og det var netop fraværet af den polske stat, der gjorde det muligt for tyskerne at skabe en lovløst og voldeligt samfund, hvor enhver kunne blive vilkårligt myrdet, og enhver jøde kunne fordrives eller dræbes – og enhver polak, der hjalp en jøde, kunne blive skudt sammen med hele sin familie.

  Afdeling for misforståelser

  I det polske udenrigsministerium har man medarbejdere beskæftiget, som alene sidder og retter op på forkerte oplysninger om Auschwitz, holocaust og andre emner, hvor Polen og polakkerne indrages eller gøres ansvarlige for forbrydelser under Anden Verdenskrig.