Polen samler Europa i kampen mod narko

    EU_narkotopmøde_i_Warszawa_7_juli_2011_EAD

    Repræsentanter for organisationer i de 27 EU-lande, var samlet til første konference om EU’s kamp mod narko. 130 deltog i den polske hovedstad Warszawa. Foto: Terkel Riis-Jørgensen.


    WARSZAWA: Polens formandskab og EU-kommissionen går ind i kampen mod narko. Repræsentanter for samtlige EU-lande til konference i den polske hovedstad.


    EAD, der står for European Actions on Drugs, gennemførte op til weekenden sin tredje årskonference. I år blev konferencen holdt i Warszawa og i samarbejde med det polske EU-formandskab.

    7 – 8.000 dødsfald

    Narko, alkohol og stoffer udgør et stadig større problem i EU. Kommissionen skønner, at mellem 7 – 8.000 tusinde mennesker dør i EU, som følge af narko.

    Derfor oprettede Europakommissionen en særlig enhed, som skulle samle europæiske organisationer (NGO’er) indenfor narkoområdet (EAD). Over 1.000 europæiske organisationer er med i samarbejdet, som kræver akkreditering af Europa-kommissionen.

    Hovedkvarter i Warszawa

    – Indsatsen mod narko kræver, at alle deltager i arbejdet. På arbejdspladser i nærmiljøet, alle steder må vi gøre en indsats, for at oplyse at faren ved narko og alkohol, sagde Adam Rapacki fra det polske indenrigs- og administrations-ministerium ved konferencens start og fortsatte:

    – Derfor er vi også glade for, at så mange NGO’er fra hele Europa, vil gøre en indsats, og vi er glade for at det netop er Warszawa der er hovedkvarter for EAD, og det er oplagt at konferencen i går gennemføres her, sagde den polske minister.

    130 fagfolk

    Organisationen har først og fremmest til opgave at udbrede kendskabet til konsekvenserne ved alkohol og narkoindtagelse gennem informationskampagner, og konferencen bød på flere eksempler på, hvordan man nationalt laver kampagner, der på en eller anden måde er relateret til narko, forebyggelse og oplysning.

    130 deltagere fra samtlige EU-lande var med på konferencen.

    Nationalt anliggende

    Der findes ingen fælles EU-regler på området, da det er op til medlemslandene, at regulere tolerancen og indsatsen overfor narko, når det gælder forebyggelse og behandling.

    To danske

    Fra dansk side var Slagelse Misbrugscenter og Kongens Ø Gruppen, der er Danmarks største NGO indenfor forebyggelse og behandling af misbrug og afhængighed, repræsenteret.