wielka_orkiestra_swiatecznej_pomocy

Finaledagen ved landsindsamlingen, Det Store Juleorkester, er et nationalt samlingspunkt, der blev gennemført for første gang i 1992. Foto. Lukasz Widziszowski.


WARSZAWA: Den største polske humanitære indsamling, Det Store Juleorkester, samler penge ind overalt i Polen i dag. I år går pengene til børn med nyreproblemer.


Polens største indsamling, Det Store Juleorkester, har finaledag i dag, søndag. Tusindvis af indsamlere vil i dag stemme dørklokker og være på gaden overalt i Polen.

Op til i dag har kreative polakker, kendte som ukendte, fundet på forskellige ideer, for at samle penge ind til Polens mest populære landsindsamling.

To meter snemand

Den polske olympiske mester i langrend, Justyna Kowalczyk, har f.eks. lavet en to meter høj snemand af honningkager og marcipan og Lech Walesa vil signere bøger, og sætte kopier af historiske dokumenter med hans underskrift, på auktion i dag.

Ude med raslebøsser

Tusindvis af unge frivillige vil være ude med raslebøsserne i dag, men også mange polakker, der er bosat i udlandet, har bidraget med at lave indsamlingsevents, lige som mange vil sende penge.

Siden 1992

Indsamlingen blev første gang lanceret i 1992, og året efter blev indsamlingen udvidet med en finaledag (3. jan 1993) og gennemført i mere end 100 polske byer. Pengene har siden gået til syge børn.

Sygehuse og børnehjem

Indsamlingen blev startet af Jerzy Owsiak, der har skaffet 110 millioner USD til sygehuse, børnehjem og andre projekter, der gavner syge børn.