Polen satser på amerikansk præsidentbesøg i maj

  Møde_mellem_præsidenterne_fra_USA_og_Polen__8_dec

  Præsidenterne Bronislaw Komorowski og Barack Obama sammen i det Hvide Hus i december 2010. Nu har den polske præsident inviteret sin amerikanske kollega til Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Når lederne fra Central- og Østeuropa mødes i den polske hovedstad i maj, ventes den amerikanske præsident Barack Obama, også at være til stede.


  I maj mødes de Central- og Østeuropæiske ledere til topmøde i Warszawa, og det ventes også at den amerikanske præsident Barack Obama også deltager, siger den polske præsidents rådgiver for internationale anliggender, Roman Kuzniar, til Polskie Radio.

  Inviteret i december

  Den polske præsident Bronislaw Komorowski, inviterede Barack Obama til Polen, da han i december var på en rundrejse i USA, der bl.a. omfattede et møde med Barack Obama i det Hvide Hus i Washington, siger præsidents rådgiver.

  Ikke bekræftet

  I Washington siger udenrigsministeriets talsmand, David Connell, til det polske nyhedsbureau PAP, at det Hvide Hus som regel først laver de endelige rejseplaner et par uger før, og at præsidentens kalender ofte bliver ændret.

  Afbud til begravelse

  Præsident Barack Obama skulle efter planen have været i Polen i april sidste år, til begravelsen af præsident Lech Kaczynski, der omkom ved Smolensk i april. En askesky over Europa betød dog, at den amerikanske præsident måtte aflyse turen til Krakow i lighed med andre internationale gæster.

  Besøg siden Nixon

  Når Barack Obama har besøgt Polen, har de amerikanske præsidenter siden Richard Nixon, været på officielle besøg i Polen. Eneste undtagelse er Ronald Reagan, der til gengæld har støttet polakkerne massivt gennem bl.a. Solidarnosc.