Polen siger nej tak til europæisk patent-domstol

    Udenrigsminister_i_Polen_Radek_Sikorski_trækker_tegneserie_tilbage_1

    Polens udenrigsminister Radek Sikorski siger på vegne af Polen, nej tak til fælles europæisk patentdomstol af økonomiske årsager, skriver Udenrigsministeriet i Polen til dagbladet Information. Arkivfoto.


    KØBENHAVN: Polen siger nej tak til patent-domstol, som danskere vælgere skal tage stilling til på søndag.


    En rapport fra Deloitte har dannet grundlag for, at Polen siger nej tak til patentdomstolen, som landet ellers tidligere har arbejdet for, skriver dagbladet Information.

    52 milliarder

    Det vil koste Polen 52 milliarder zloty over 20 år, hvis Polen sagde ja. Det er, hvad det globale konsulenthus Deloitte vurderer, det vil koste Polen at deltage i den fælles europæiske patentdomstol.

    Deloittes rapport blev udarbejdet i 2012 for det polske økonomiministerium. Det skete, efter at polakkerne ellers i en periode havde arbejdet aktivt for patentdomstolen.

    Udfordring for økonomi

    – Rapportens konklusion er, at aftalen vil skabe enorme udfordringer for den polske økonomi, skriver det polske udenrigsministerium i en mail til dagbladet Information.

    – Derfor har den polske regering besluttet sig for ikke at underskrive aftalen om den fælles patentdomstol … for at administrationen kan få mere tid til at organisere flere høringer og grundige studier. Indtil videre er dette den polske position på området, tilføjer ministeriet i mailen til Information.

    Reaktion?

    Dagbladet Information skriver, at man i EU-kredse peger visse iagttagere i den forbindelse på, at polakkerne blev fornærmet over, at aftalen om patentdomstolen ikke – som forventet – blev forhandlet færdigt under deres EU-formandskab sidst i 2011. Derfor var det heller ikke Polen, der stod tilbage som den store europæiske forløser, da det prestigefyldte projekt endelig faldt på plads efter mere end 30 års forhandlinger. Polen skulle så siden have reageret på det ved at nægte at underskrive aftalen.

    Tvivlsom rapport

    Chefkonsulent i DI Lars Holm Nielsen mener, der er flere »tvivlsomme forudsætninger og forhold, der er undladt« i Deloitte-rapporten. Det er blandt andet en præmis i rapporten, at polske virksomheder kan slippe for retssager, hvis Polen står uden for patentdomstolen. Men det kan ligeså vel være, påpeger Lars Holm Nielsen, at en polsk virksomhed, der har krænket et patent, ender i to parallelle retssager – en i Polen og en i den fælles patentdomstol.

    Men selv på dens egne præmisser er rapporten med til at understrege, at Danmark vinder på det nye patentsystem, vurderer Lars Holm Nielsen. Fordi vi sammenlignet med Polen har en helt anderledes struktur, hvad angår erhvervslivets brug af patenter.

    LÆS MERE
    Dagbladet Information: Rapport får Polen til at droppe patentdomstol