Polen står i vejen for et bedre klima i EU

macron_eu_2019_polen_polennu

Frankrigs præsident Emmanuel Macron langede ud efter Polens statsminister Mateusz Morawiecki på det netop afsluttede topmøde i Bruxelles. Foto: EU.


BRUXELLES: Polen skabte ny splid med sine partnere i EU, ved at modsætte sig fælles nye ambitiøse klimamål. Polske byer er blandt de mest forurenede i Europa, og landets regering har stoppet den grønne udvikling.


På dagen hvor EU-domstolen i Luxembourg igen afgav en foreløbig dom mod Polen, var der også problemer med polakkerne ved stats- og regeringscheferne topmøde i Bruxelles.

Stopper grøn udvikling

Polens regering vil have penge, hvis landet skal skrue op for den grønne udvikling. De øvrige EU-lande vil gøre EU udledningsneutral fra 2050, men det vil polakkerne ikke uden EU-penge. Om indsigelsen er seriøst begrundet, eller blot en generel modvilje mod grøn udvikling eller EU generelt, er usikkert. Men sikkert er det at Polens regering har stoppet den grønne omstilling i Polen efter den kom til magten i 2015. Siden har det f.eks. været stort set umuligt at bygge vindmøller på land, og polakkerne satser på energiproduktion med gas og atomkraft. Den fejlslagne energipolitik har betydet, at benzin nu er billigere i Tyskland end i Polen. Derudover importerer Polen mere og mere kul fra Rusland. Udkastet til Polens regerings energiplan frem til 2040, er allerede blevet kritiseret af eksperter inden og udenfor Polen.

Udlægges som succes

I Polen udlægges hindringen af nye EU klimamål som en succes, selv om de frie polske medier hæfter sig ved, at sagen udløser ny irritation mod Polen. Det lykkedes polakkerne at få Ungarn og Tjekkiet og Estland med på modstanden, men i statskontrollerede polske medier hedder det, at alle Visegradlandene og baltiske lande støttede Polens indsigelser.

EU kan ikke gennemføre en fælles ny klimamålsætning gennem en flertalsbeslutning, da den type afgørelse kræver at alle medlemslandene er enige. EU-lederne argumenterede med, at EP-afstemningen tydeligt udtrykte, at europæerne vil en grøn fremtid. På topmødet ville flere af deltagerne have Donald Tusk til at lave en anden slags hensigtserklæring, men det afviste han med den begrundelse, at det ikke er hans opgave.

Ophidset debat

Derfor var der også en meget ophidset debat på EU-topmødet onsdag, ikke mindst mellem den franske præsident og Polens statsminister. Tyskland og Frankrig har tidligere udtrykt, at de vil gøre op med afstemningsreglerne i EU, så der kan gennemføres flertalsbeslutninger.

Ingen navne

Stats- og regeringscheferne kunne heller ikke finde frem til et nyt persongalleri for EU-kommissionen. Også her var polakkerne blandt andet imod, at socialdemokraten Frans Timmermans skal have en fremtrædende position. Det er samme Timmermans der har stået i spidsen, for de utallige sager om retsstaten i Polen, så ham vil Polens regering gøre alt for at undgå på en vigtig post. Det er nu EU-præsident Donald Tusk der skal finde frem til en acceptabel løsning på spørgsmålet om bemandingen af de indflydelsesrige EU-topposter. Alt tyder på at de nævnte kandidater, herunder danske Margrete Vestager, er ude af spillet om en toppost i EU-kommissionen.

På topmødet blev EU-parterne dog enige om, at fortsætte de fælles sanktioner mod Rusland de næste seks måned.

EU-topmødet blev afsluttet med pressemøde klokken to i nat.