Valuta:100 PLN koster 176,08 DKK
Onsdag 22 januar 2020

Polen støtter tysk forsvarsminister som EU-chef

Den 60-årige tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen er en nær kollega til Angela Merkel, og ventes med blandt andet Central og Østeuropæisk opbakning, at blive EU-kommissionens næste formand. Arkivfoto.
PolitikBRUXELLES: Polen og flere andre lande har blokeret for socialdemokraten Frans Timmermans som chef for Europa-Kommissionen, men bakker op om den tyske CDU-forsvarsminister Ursula von der Leyen.
Af: Jens Mørch
2. juli 2019 - 18:43

Den 60-årige tyske forsvarsminister siden 2013 - Ursula von der Leyen - ser nu ud til at blive den næste formand for EU-kommissionen. Forsvarsministeren, der er mor til syv børn, er ifølge flere internationale medier, blevet foreslået som ny formand for Europa-Kommissionen af EU-præsident Donald Tusk. Flere af vores kilder siger dog, at det var polakkerne selv, der foreslog den tyske forsvarsminister til jobbet. Hvis de øvrige EU-lande og Europa-Parlamentet godkender den tyske forsvarsminister, er danske Margrethe Vestager ude af spillet om den post. En næstformands post kan dog stadig komme på tale til danske Vestager.

Blokerede for Timmermans

Polen har sammen med flere andre lande, blandt andet Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet og Italien, modsat sig at Frans Timmermans fik jobbet. Timmermans er meget upopulær i de Central og Østeuropæiske lande, ikke alene fordi han står i spidsen for EU-kritikken af Polens brud på de demokratiske værdier og aftaler med EU, men især fordi, han aldrig har vist store forståelse eller interesse for den del af Europa. Polen og Italien havde krævet hemmelig afstemning, hvis Tyskland og Frankrig havde fastholdt Frans Timmermans kandidatur.

Bred utilfredshed

Også blandt medlemmer i de to socialdemokratiske partier i Polen, er man utilfreds med Timmermans. Under valgkampen til EP-valget i maj, førte Timmermans valgkampagne sammen med Robert Biedrons nye parti Forår, til trods for at partiet ikke er socialdemokratisk. Han beskyldes direkte for at være en medvirkende årsag til at regeringspartiet vandt EP-valget. Derfor den store modstand.

Spillet om de fem topposter fortsætter, men i modsætning til i dag er det svært at forestille sig, at der kan blive plads til en polak i toppen af EU. Og intet er sikkert, før EU-præsident Donald Tusk formentlig senere i aften, fortæller resultatet af forhandlingerne mellem de 28 medlemslande.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 23. januar 2020
08:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
0 °C

I dag, 23. januar 2020
08:00-12:00

Delvis skyet

Delvis skyet
1 °C

I dag, 23. januar 2020
09:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 23. januar 2020
10:00-12:00

Skyfrit

Skyfrit
1 °C

I dag, 23. januar 2020
10:00-12:00

Skyet

Skyet
2 °C