Polen taber Katyn-sagen ved europæisk domstol

  Katyn_mindesmærke

  Mindesmærket for Katyn, hvor ligene af de første 4.000 højtstående polakker blev fundet dræbt. Henrettet ved nakkeskud. Arkivfoto.


  MOSKVA: Flere russiske medier rapporterer, at Rusland ikke bliver dømt ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for Katyn-massakren i 1940.


  Selv om den Europæiske Menneskerettighedsdomstol først afgiver sin dom i Strasbourg den 16. april, så skriver den russiske avis, Moskovskiye Novosti , allerede nu, at Rusland bliver frikendt for anklagerne om folkedrab i bl.a. Katyn-skovene. Avisen henviser til en anonym kilde ved domstolen.

  22.500 nakkeskudt

  I Katyn-sagen fra Anden Verdenskrig, blev mere end 22.500 højtstående polakker henrettet af det russiske hemmelige politi på Stalins ordre i 1940. Sovjetunionen benægtede massakren frem til 1990, og gav Hitler skylden for krigsforbrydelsen. Katyn er stadig et åbent sår i det polsk russiske forhold, har Polens statsminister tidligere sagt.

  Ingen erstatning

  I en sag ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, anlagt af de efterladte og den polske stat, kræver de efterladte erstatning efter hvad de betegner som folkedrab. Men det bliver der ikke noget af, hvis man skal tro de russiske medier.

  – Polakkerne får ikke en øre, skriver avisen.

  Et andet sted skriver avisen:

  – Vi vil ikke stå til ansvar for Stalins gerninger.

  Kritik af Rusland

  Avisen skriver også, at dommen giver russerne en over næsen, for deres manglende vilje til at deltage i opklaringsarbejdet. En stort anlagt undersøgelse, blev afbrudt af Putin i 2004, og det har givet anledning til kritik. Russerne har heller ikke hjulpet domstolen, med at afklare de nærmere omstændigheder.

  Afventer dommen

  Andrzej Melak, der er formand for de Katyn-efterladte, afviser de russiske mediers påstand.

  – Jeg har med vantro hørt rygtet, men vil læne mig tilbage og vente på dommen fra retten, siger han til det polske nyhedsbureau PAP.

  Der falder dom mandag.