Polen taber ny sag ved europæisk domstol

forfatning_demonstration_13_juli_2018
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er torsdag afsagt kendelser mod Polens domstolsråd. En fyret polsk dommer har fået medhold og tilkendes erstatning. Arkivfoto.

LUXEMBOURG: Polen taber endnu en sag ved den europæiske menneskerettighedsdomstol. Domstolsråd er ikke uafhængigt.

LÆS  Ny dom mod Polen fra Menneskerettigheds domstolen

En polsk dommer har torsdag fået medhold i en sag mod Polen. Den Europæiske Menneskerettigheds domstol har underkendt kendelser i det nyoprettede polske domstolsråd (KRS) under højesteret, som dommerne mener overtræder konventionen om menneskerettigheder. Menneskerettighedsdomstolen mener at Polen har overtrådt artikel 6, stk. 1 om adgangen til retfærdig rettergang.

LÆS OGSÅ: Ny domme ved EU-domstol og forfatnings domstol

Ikke uafhængig domstol

I sin begrundelse for dommen hedder det i en pressemeddelelse, at “proceduren for udnævnelse af dommere i overdreven grad er påvirket af de lovgivende og udøvende myndigheder”.

“Disciplinærkammeret (domstolsrådet, KRS) er ikke en ‘domstol der er oprettet ved lov i henhold til den europæiske konvention”, oplyser domstolen.

Sag fra 2018

I 2018 blev dommer Joanna Reczkowicz suspenderet i tre år for flere domme, som ikke passede centralregeringen i Warszawa. Hun klagede over afgørelsen og indbragte sagen for Den Europæiske Menneskerettigheds domstol, der nu har givet hende medhold.

Polen skal betale 15.000 euro i erstatning til Joanna Reczkowicz. De seks af dommerne i sagen var enige i afgørelsen. Kun den polske dommer Krzysztof Wojtyczek var imod.

Dagens dom er ikke endelig. Polen kan anmode om en ny vurdering.

LINK: SE DOMMEN HER

Dom fra EU-domstolen

I sidste uge krævede EU-domstolen at rådet nedlægges og beslutningerne i KRS suspenderes. Polen har fået frist til 16. august til at efterleve dommen fra EU-domstolen. Ellers får det økonomiske konsekvenser, lyder det fra Europa-Kommissionen.

EU-kommissionen har også indbragt Polen for EU-domstolen i sidste uge. Kommissionen mener ikke, at Polens regering beskytter LGBT-samfundet i tilstrækkelig grad.

LÆS  Kvinde frikendt for at fornærme præsidenten
Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

LÆS  Præsident udsætter lov der skal frigive EU-midler