Polen tager afstand fra britiske holdninger om polakker

    Donald_Tusk_vil_ikke_tale_mere_om_euroen_før_2014_0

    Polen statsminister Donald Tusk vil ringe til sin engelske kollega om hans syn på polakker i Storbritanien. Arkivfoto.


    WARSZAWA: Polens statsminister vil ringe til David Cameron efter hans udtalelser om, at polske arbejdere ikke skal have ret til sociale ydelser i England.


    Polens statsminister Donald Tusk har meddelt, at han vil ringe til Storbritanniens statsminister David Cameron for at tale om polske arbejdstageres rettigheder i England.

    Debat om børnepenge

    Cameron sagde søndag, at retten til børnepenge for udenlandske arbejdstagere, hvis børn er blevet i hjemlandet, vil være på listen over debatemner, når Storbritannien skal genforhandle sin medlemsstatus i EU.

    Den engelske statsminister nævnte i sin udtalelse, at 25.000 polske børn modtager børnepenge fra England, selv om de er bosat i Polen.

    Polen advarer imod stigmatisering

    Camerons udtalelse har fået den polske regering til at reagere. Først gik den polske udenrigsminister Radek Sikorski ud med en advarsel mod at stigmatisere polakker i den offentlige debat i England, og tirsdag gik Polens statsminister Donald Tusk ind i sagen, og meddelte, at han har aftalt en telefonsamtale med Cameron i dag.

    – Den britiske regering har deres fulde ret til at indføre regler for alle, der bor inden for Storbritanniens territorium, også regler om socialpolitik, men ingen har ret til at pege på polakker som en særlig gruppe, som i højere grad misbruger eller udnytter noget end andre, sagde den polske statsminister blandt andet på gårsdagens pressemøde.

    Veto mod ændrede EU-regler

    Tusk sagde også, at hvis nogen i fremtiden skulle ønske at ændre EU-traktaten på en måde, der ville tillade forskelsbehandling af EU-borgeres ret til sociale ydelser, vil Polen nedlægge veto mod en sådan ændring.

    Polske arbejdstagere skaber værdi

    Polens udenrigsminister Radek Sikorski siger, at polske arbejdstagere har bidraget til det engelske samfund med en værdi, der langt overstiger værdien af de sociale ydelser, som de har modtaget fra den britiske stat.