Polen tager ikke international kritik alvorlig

    hoejesteret_polen

    Den internationale vagthund, Venedig-kommissionen, er igen på besøg i Polen efter endnu en lov om Højesteret er vedtaget i Polen. Men de tre medlemmer har ikke fået nogen åbenhjertig velkomst i den polske hovedstad. Arkivfoto.


    WARSZAWA: Venedig-kommission kom mandag til Polen, men der er ikke meget opbakning til kommissionens arbejde i regeringspartiet.


    Mandag kom Venedig-kommissionen til Warszawa for at undersøge den ny lov om Højesteret, der blev vedtaget i juli. Men Polens regeringsparti har ikke meget til overs for besøget.

    En ferietur

    Formanden for Lov og Retfærdighedspartiets (PiS) gruppe i parlamentet, Ryszard Terlecki, kalder besøget for en ferietur.

    – Det er ikke vigtigt, alt hvad vi vil sige til kommissionen har vi allerede sagt, sagde gruppeformanden mandag til journalister i Polen.

    Travlt besøg

    De tre medlemmer af Venedig-kommissionen besøger under sit Warszawa besøg: Højesteret, parlamentet, Justitsministeriet, ombudsmanden og den polske statsminister.

    Nægter at mødes

    Seks dommere, der er udpeget af den nye regering i december og april, har nægtet at mødes med de tre repræsentanter for Venedig kommissionen, der ellers er sendt til Polen som det internationale samfunds demokrati vagthund.

    Uden betydning

    Polens stærke mand, partiformand Jaroslaw Kaczynski, går endnu længere i kritikken af Venedig-kommissionen. Han betegner besøget som værende ”uden betydning”. Han mener ikke at kommissionen er objektiv, og han mener at den ignorere polsk lovgivning.

    Rapport om en måned

    Venedig kommissioner rejser tilbage tirsdag, og skal lave en rapport til de europæiske ledere indenfor fire uger.

    Internationale kritik

    EU og USA har rettet en skarp kritik af de demokratiske tilstande i Polen, og den amerikanske præsident Barack Obama kom også med kritik under NATO topmødet i juli. De statskontrollerede tv-medier bortcensurerede dog den amerikanske kritik.

    Dansk kritik

    Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kom også med en klar kritik af Polens problemer med forfatningen, da han besøgte sin polske kollega Beata Szydlo i Warszawa i april.