Polen vil bygge ny kanal for at undgå Rusland

    Havnen ud for den lagune der forbinder den aktive havneby Elblag med Østersøen. Nu vil Polen bygge en kanal, så skibene til og fra kan styre uden om russisk farvand ved den russiske enklave Kaliningrad. Arkivfoto.


    ELBLAG: Polens regering vil bygge en ny kanal, der betyder at trafik til og fra Elblag kan ske uden om farvand der er kontrolleret af Rusland.


    Polen planlægger en ny kanal der skal forbinde Vistula-lagunen med Østersøen. Formålet er at undgå en kyststrækning, der kontrolleres af Rusland. Polen vil ikke være afhængig af Rusland, skriver britiske The Telegraph.

    Næsten en milliard

    Den nye kanal anslås at koste 900 millioner zloty. Som det er nu, skal al skibstrafik til Østersøen gennem en lagune fra den store polske havn i Elblag, og gennem russisk farvand. Kanalen vil løbe igennem en smal tange, der adskiller lagunen fra havet.

    Skiftet standpunkt

    Det er Polens regeringschef Donald Tusk, der nu vil bygge kanalen. For bare et år siden afviste han alle planerne om en kanal på stedet, men krigen i det østlige Ukraine har ændret den opfattelse.

    – Vi er nødt til at reagere på den geopolitiske situation, siger Stanislaw Lamczyk, der er medlem af Polens parlament.

    – Krisen i Ukraine har tydeligt vist, at vi er nødt til at stole mere på os selv og blive uafhængig af vores største nabo.

    Aftalen udløber

    Polen har en fem-årig aftale med Rusland om navigationssystemerne fra lagunen og ud i Østersøen. Aftalen udløber i år, og Polen frygter også, at Moskva ikke vil forlænge aftalen.

    Warszawa har været en af Kremls hårdeste kritikere under krisen i Ukraine, og har stået fast på, at EU skal vælge en langt hårdere linje overfor Rusland.