Polen vil give millioner til Auschwitz fonden

  Auschwitz_restaurering

  Der arbejdes konstant på at vedligeholde de 155 bygninger i Auschwitz-lejren. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polen vil give 10 millioner euro til Auschwitz-Birkenau, der skal bruges til restaurering og overvågning af den tidligere tyske nazi-udryddelseslejr.


  Et nyt lovforslag om støtte til Auschwitz, der giver lejren 10 millioner euro, er blevet førstebehandlet i Sejmens udvalg for kultur og medier.

  Formanden for udvalget, Iwona Śledzińska-Katarasińska, siger at det er vigtigt, at bevare Auschwitz, ikke kun for Polens og Europas skyld, men for hele verden.

  Glæde i Auschwitz

  Formand for Auschwitz Fonden, den tidligere fange i lejren Władysław Bartoszewski, opfordrer alle partierne i Sejmen, uanset andre uenigheder, om at støtte forslaget.

  – Den form for upartisk gestus vil også blive værdsat af både tyskere og jøder, fordi et polsk bidrag fra højre til venstre, viser at Polen mener det er vigtigt, at lejren bevares som et vidnesbyrd for hele menneskeheden, sagde han.

  120 millioner

  Auschwitz-Birkenau Fonden, der blev etableret i januar 2009, håber at kunne samlet 120 millioner euro inden 2015 for at kunne restaurere og vedligeholde lejren. Men også for at skabe øget sikkerhed, ikke mindst efter, at nynazister havde stjålet skiltet til indgangen: Arbeit Macht Frei.

  Støtte udefra

  Flere andre lande har i forvejen lovet at bidrag for 85 millioner euro. Tyskland har givet mest, 60 millioner, mens resten af pengene kommer fra USA, Østrig, Storbritannien og Israel.

  155 bygninger

  Auschwitz-lejren strækker sig over et areal på næsten 200 hektar og består af 155 bygninger, og de fleste trænger til at blive renoveret.

  Mindst 1,1 million mennesker omkom i lejren under Anden Verdenskrig.

  SE MERE
  Eksternt link: Auschwitz museum