Polens statsminister Beata Szydlo fastholder, at Polen vil overholde sine forpligtelser i EU, men vil forsøge at få ændret EU’s fælles beslutning om flygtninge-kvoterne. Foto: KPRM.
WARSZAWA: Polens statsminister vil have EU-landene til at genforhandle aftalen om flygtninge-kvoter efter terrorangrebet i Paris og i kølvandet på Danmarks afvisning af kvoterne.
Polens statsminister Beata Szydlo sagde på et pressemøde mandag, at Polen vil forsøge at få EU-landene tilbage til forhandlingsbordet for at ændre den aftale om flygtninge-kvoter, som blev indgået i september måned.
Det skriver det polske nyhedsbureau PAP.
Paris har ændret situationen
– Situationen har ændret sig efter terrorangrebet i Paris, og vi føler os ikke klar til at modtage den tildelte kvote af flygtninge. Vi vil derfor forsøge at overtale vores partnere i EU til igen at sætte sig til forhandlingsbordet, sagde Szydlo på pressemødet.
Danmark har sagt fra
– Der er allerede signaler, blandt andet fra Danmark, der viser, at den slags overvejelser begynder at vise sig, sagde den polske statsminister med henvisning til Lars Løkke Rasmussens udtalelser i weekenden om, at Danmark ikke længere vil modtage sin kvote på 1.000 flygtninge, fordi de ydre grænser i EU ikke er blevet lukket.
Polen vil overholde forpligtelser
Beata Szydlo sagde dog samtidig, at den danske situation er anderledes end den polske, fordi Danmark står uden for EUs fælles asyl-politik.
Den polske statsminister fastholdt, at Polen vil overholde de aftaler, der er indgået i EU, hvis ikke det lykkes at få beslutningen i EU ændret.
Flygtninge rejser ud af Polen
Tal fra Det Højeste Kontrolkammer NIK viser, at 90 procent af de flygtninge, som søgte asyl i Polen i 2012-2014 rejste videre til andre EU-lande uden at vente på, at ansøgningen blev behandlet færdigt af de polske myndigheder. I alt søgte 33.000 om flygtningestatus i løbet af de tre år.
Ser Polen som transit-land
Ifølge NIK ses Polen af de fleste flygtninge som et transit-land på grund den høje arbejdsløshed i landet, manglen på kommunale boliger, og fordi velfærdsydelserne er betydeligt lavere end i Polens nabolande.
Af EU’s 28 lande ligger Polen på en 23. plads i forhold til, hvor godt landet tager imod flygtninge. Rapporten fra NIK peger på, at Polen i sin integrationsindsats skal blive bedre til at tilbyde sprogundervisning og støtte flygtninges integration på arbejdsmarkedet.